Vilka är några framträdande i asteroidbältet?

asteroidbältet innehåller 98,5% av solsystemets kända asteroider, som sträcker sig mellan ca 2 astronomiska enheter (AU, eller jord-sön avstånd) till 3,3 AU från solen. Den innehåller mellan 700. 000 och 1,7 miljoner asteroider över 1 km i diameter, men dess totala massa är endast ca 4% av månen. Asteroidbältet innehåller en dvärgplanet 900 km i diameter, Ceres, och tre stora asteroider, Vesta, Pallas och Hygiea, med en genomsnittlig diameter på 450 km. Dessa organ tillsammans utgör hälften av massan av asteroidbältet.

asteroidbältet existerar därför banor finns extremt stabila, bestäms främst av gravitationella växelverkan mellan solen och Jupiter. Den återstående delen av protoplanetariska skivan antingen blev planeter, föll in i solen, eller har blivit utkastade i excentriska banor som kometer. Ett annat stabilt område är Kuiperbältet, utanför bana Neptunus, säkert från sopas upp av gasjättar. I motsats till skildringar i skönlitteratur, ser asteroidbältet relativt gles på nära håll. Talrika obemannade rymdfarkoster har gått igenom det utan en enda märkbar kollision. Men någon långsiktig kolonier hade det förmodligen kräva något starkare än vanligt shielding. Asteroidbältet kan också vara en fantastisk källa till resurser i framtiden. Den kolhaltiga, silikat, och metalliska asteroider fann det skulle vara värd många miljarder dollar i löpande priser, om de kan utnyttjas.

På grund av gravitationen agitation av Jupiter, asteroidbältet kommer aldrig att sammanfalla till en planetarisk kropp. Om det skulle hända, skulle det redan har gjort det för länge sedan. Den ständiga ömsesidiga kollisioner mellan asteroidbältet organ få dem att bryta ner snabbare än de aggregat. Damm från dessa kollisioner har för lite massa för att bo i en stabil solens bana, och sakta spiraler ner i solen under loppet av 700. 000 år, producerar svag glöd i mörk natthimmel kallas zodiakalljuset.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.