Vilka är för-och nackdelarna av genetiskt modifierade livsmedel?

Genetiskt modifierade livsmedel, även känd som genetiskt modifierade eller genmodifierade livsmedel är livsmedel som har ändrats på genetisk nivå för att skapa en bättre smak, längre livslängd, eller mer motståndskraftig produkt. Grönsaker och andra grödor är den vanligaste typen av genetiskt modifierade livsmedel. Corn, till exempel, har ändrats för att vara naturligt insektsresistenta, medan tomaterna har ändrats för att bromsa den ruttna processen. Genetiskt modifierade livsmedel har sina för och nackdelar, bland annat:

PROS

  är
 • Genetiskt modifierade livsmedel kostnadseffektiv. Eftersom det är som kan stå emot skadedjur och frodas under icke-optimala förhållanden, det kan också hjälpa människor i områden där vanliga grödor inte skulle blomstra. Stora besparingar i produktionen kan leda till ekonomiska vinster och hjälper till att bekämpa fattigdom.
 • Genetiskt modifierade livsmedel kan vara naturligt växtskadegörare resistenta och därmed minska behovet av ytterligare kemikalier, bekämpningsmedel och andra farliga tillsatser.
 • Genetiskt modifierade livsmedel kan bidra till att minska svälten i världen, åtminstone i teorin. Eftersom nya arter ändras för att växa snabbare eller mer effektivt, kan de användas för att mata fattiga nationer eller väljs för länder där grödor som normalt inte kan blomstra på grund av färre än önskvärt miljöförhållanden. Vissa företag hävdar nu att producera grödor som kan hjälpa mot vissa sjukdomar eller ge särskilda näringsämnen, till exempel mjölk proteiner och järn, som annars inte skulle vara tillgänglig för vissa populationer.

CONS

 • Genetiskt modifierade livsmedel är för ny för oss veta om det kan ha en inverkan på människokroppen. Modifiera kärnan i ett livsmedel kan också förändra dynamiken i det på ett sätt inte känt. Eftersom många av de förändringar inkluderar flera olika kemiska egenskaper i grödor, vissa människor fruktar vilken effekt dessa samma kemikalier kan ha på oss.
 • Fattiga länder kommer inte att ha enkel tillgång till genetiskt modifierade livsmedel inte ges direkt till dem, vilket innebär att världens rikaste nationer kommer att kontrollera marknaden. Detta kan resultera i ett stort beroende på den sidan av fattiga länder, vilket i sin tur kommer att leda till en trasig ekonomi.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.