Vilka är de största icke-kärnsprängningar i historien?

Eftersom uppfinningen av högexplosiva ämnen har det varit flera stora icke-nukleära explosioner som har dödats eller skadats drygt 1. 000 personer åt gången. Dels för att den exakta storleken av en explosion är omöjlig utan noggranna mätningar, och de flesta stora icke-nukleära explosioner är faktiskt en slump, är det omöjligt att säga vilken av dessa explosioner är det största. Ofta är mängden detonerade sprängämnen känd, men storleken av en explosion inte direkt kan beräknas utifrån vikten av sprängämnen ensam, så en exakt ranking system är omöjligt. Det finns fem stora icke-nukleära explosioner som många är överens är bland de största, om inte den största. Dessa är de Halifax explosionen (1917, uppskattningsvis motsvarande 2,9 kiloton (kt) av TNT), Texas City katastrofen (1947, 2-4 kt), att "Bang brittisk militär test på Helgoland i Nordsjön (1947, 4 kt ), den mollskalan militär test i New Mexico (1985, 4 kt), och Port Chicago katastrofen (1944, 5 kt).

Halifax explosion inträffar den 6 December 6, 1917 i Halifax, Nova Scotia, Kanada, ett resultat av kollisionen mellan franskt lastfartyg som transporterar 2. 653 ton sprängämnen med ett norskt fartyg. Fartyget var lastat fullt, transporterar explosiva varor för leverans till Europa för att användas under andra världskriget I. De icke-nukleär explosion var ungefär en tredjedel av styrkan i atombomben fälldes över Hiroshima. Cirka 2. 000 personer, mestadels kanadensare, dog och 9. 000 skadades. Hela hamnen var förstörd.

Den "brittiska Bang" och mollskala icke-nukleära explosioner var militära tester, både för simulering kärnsprängningar. Båda deltog flera tusen ton sprängämnen, och hade en magnitud liknar Halifax explosionen, men ingen skadades. Den brittiska Bang utfördes på ön Helgoland, medan mindre skala genomfördes på White Sands Missile Range i New Mexico. Under mindre skala, 4. 350 ton högexplosiva detonerats.

Både Texas City katastrofen och Port Chicago katastrofen var tragiska upprepning av samma generella formel som Halifax katastrof. Fullastade fartyg exploderade i hamn, dödat flera hundra människor i både incidenter.

Även om dessa icke-nukleära explosioner kan ha förefallit mycket extrema att de som fångas i explosionen, de är mycket små i jämförelse med explosionerna produceras av moderna kärnvapen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.