Vad är vissa fossila organismer som är svåra att klassificera?

Ibland paleontologer gräva fram fossil som är svåra att klassificera. Vissa fossil är så kryptiskt att det inte ens någon överenskommelse om vad djur fylum de tillhör. Några, såsom Vendozoa, har mystiska vadderat "madrasser" och väskor från Ediacaran perioden, ca 600 till 542 miljoner år sedan, har preliminärt tilldelats egna phyla. Andra förblir oplacerade, med motstridiga tolkningar av deras affinitet. En fossil vars klassificering okänd kallas incertae sediis , latin för "osäker placering".

Fossiler organismer som är svåra att klassificera är mest talrika från gryning av flercelliga livet, under Edicaran och Cambrian perioder. Flercelliga livet uppstod i Ediacaran, ca 600 miljoner år sedan. Fossil från denna tid är så primitiva att det är svårt att säga vad de är. En av dessa fossila organismer är Cloudina , en av de första biomineralizing organismer, varav endast en calcereous tub kvar. Olika experter på fossila organismer antingen kalla det en primitiv svamp, en korall-liknande nässeldjur (relativ av maneter), eller ens ett tidigt segmenterade mask. Det fossila organismer i Ediacaran biota är bland de mest mystiska, eftersom det finns så många av dem och det finns lite samsyn om klassificeringen av några. Den Ediacaran biota bestod den första kända flercelliga ekosystem, och som påpekats tidigare, bestod av olika vätskefyllda påsar, fronds och madrasser med en karakteristisk vadderade mönster. En ikoniska medlem i Edicaran biota, Charnia , ser ut ungefär som en modern nässeldjur, havet-pennan, vilket vissa forskare att klassificera Ediacaran biota som Nässeldjur utan sveda celler, men andra forskare kallar dem lavar , svampar, jätte protister, basal metazoans, kolonier, och mycket mer. Frågan är fortfarande osäkra. Övriga fossila organismer som har varit en utmaning att klassificera komma från den kambriska perioden som följde omedelbart efter det Ediacaran. En av de mest kända är underprissättning räkor varelse Anomalocaris , var vars väljare bitar gång tros vara tre olika organismer. Ursprungligen var tanken ett av sina lossnat "armar" att tillhöra ett kräftdjur, dess mun, formad som en ananas skiva, var misstas för en manet, och dess kropp klassificerades som en svamp. Det var inte förrän 1985 som forskare insåg att detta var delar av en underprissättning proto-leddjur, den största kända kambrium rovdjur i upp till en meter lång.

Other fossila organismer som har visat sig svårt att klassificera inkludera kambrium Wiwaxia , Opabina , Odontogriphus , och många andra. Efter kambrium, många organismer lösa in väletablerade phyla och bli lättare att klassificera.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.