Vad är skillnaden mellan protozoer och Metazoans?

Skillnaden mellan protozoer och metazoans är att protozoer är encelliga organismer medan metazoans är flercelliga. Definitionen av metazoans är relativt tydlig för de flesta exemplen, liksom protozoer, men båda har luddiga kanter. Begreppet "protozoer" (som betyder "första djur") avser varje djuriska encelliga organismer, medan växter som encelliga organismer kallas alger. Men det finns organismer som suddar ut två: till exempel alger Dinobryon har kloroplaster, men det kan även flytta runt och livnär sig på organiskt material. Många till synes encelliga organismer också ordna sig till trådlika eller sfäriska kolonier, såsom cyanobakterier eller chrolophyte Volvox .

Termen "protozo" omfattar i stort sett alla encellig organism som inte är ett djur, växter, bakterier eller svampar. Per definition är alla medlemmar i riket Animalia flercelliga, och ett annat namn för riket är i själva verket metazoerna. Stationära fotosyntetiska encelliga organismer inte protozoer delvis på grund suffixet -ZOA : animaliska, och de är uppenbarligen inte alls djuriska. Protozoer är alltid rörliga, eftersom det inte finns några protozoer som kan överleva av stationära filtrera, i motsats till de många djur t. ex. svampdjur, koraller, havstulpaner, skålsnäckor och brachiopoder som gör detta.

protozoer varierar i storlek 10-50 mikrometer (miljondels meter), men några arter är så stora som 1 mm. Metazoans varierar från cirka 50 mikrometer, som i minsta hoppkräftor, till Blue Whale (34 m eller 111 m), Röd brännmanet (36,5 meter eller 120 fot), och KÄNGSNÖRE mask (55 m eller 180 m). Den utdöda dinosaurier Amphicoelias fragillimus kan ha varit 60 meter (197 fot) eller längre. Så som vi ser, kanske den största metazoans uppgå till en miljon gånger större än en typisk protozo, även om de flesta metazoans är små, mindre än en mm. Makroskopisk metazoans som människor är i minoritet.

är det tänkt att metazoans utvecklats från protozoer ungefär 600 miljoner år sedan, men molekylär systematik tyder ännu tidigare. Som första metazoan djuren måste ha varit mycket liten och består av endast mjukdelar, skulle de inte ha fossil alltför väl, men ett av de tidigast kända metazoan fossil, en liten sfärisk djur kallas Vernanimalcula guizhouena , var en mjuk varelse bara 0,1 till 0,2 mm i storlek, knappt stor nog att se, och om bredden på ett mänskligt hårstrå.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.