Kan Väteperoxid Verkligen användas som raketbränsle?

Ja, kan väteperoxid användas som raketbränsle, och i själva verket har varit drivmedel i valet till den ryska rymdprogram i årtionden. Detta betyder dock inte att nyckeln till ditt privata raket Bolaget är för närvarande sitter i ditt medicinskåp. Form av väteperoxid som används för raketbränsle är minst en 90% koncentration, medan desinfektionsmedel i medicinskåpet har spätts ut till runt 3%. Det är fortfarande tillräckligt kraftfullt för att döda bakterier, men inte alls tillräckligt stark för att driva en raket i rymden.

Koncentrerad väteperoxid är anmärkningsvärt stabil, med tanke på hur mycket potentiell makt som den innehåller. Även läkemedel grade väteperoxid är så nära som den närmaste detaljhandel apotek, raket-grade väteperoxid kan vara svårare att få. Det är lagligt att köpa mängder koncentrerad väteperoxid, men det måste förvaras inuti ventileras aluminiumlegering kapslar i ordentligt skuggade områdena, ungefär som bensin eller fotogen. Väteperoxid är inte brandfarlig som bensin, men den kan orsaka allvarliga oxidation brännskador om den kommer i kontakt exponerad hud. Till skillnad från raketkrut användas för att driva amerikanska missiler och rymdfarkoster, inte antänds väteperoxid inte och bränna för att skapa dragkraft. Istället är koncentrerad väteperoxid vätska förvaras i en speciell tank trycksatt med kvävgas. I andra änden av den här tanken är en konisk raketmotor munstycke. Vad händer nästa kan kräva en snabb vetenskaplig förklaring.

Väteperoxid är inget annat än vanligt vatten (H20) som innehåller extra syreatomerna, ändra det till H202. Detta syresatt vatten vill frigöra extra syreatom i syfte att bli mycket stabilare H20. Om ett element såsom silver införs med väteperoxid, som katalysator och exoterm reaktion uppstår. Denna exoterma reaktionen ger stora mängder värme och ånga. Borttagning av silver katalysatorn skulle sluta reaktionen, alltså stänga av raketmotorer också.

När en katalysator förpackning innehållande silver diskar sätts i koncentrerad och tryck väteperoxid, är reaktionen ögonblicklig och kraftfull. Faktum är att för varje enhet av flytande peroxid, över 5000 enheter av drivmedel makt skapas. Allt detta ånga måste gå någonstans, och det är där raketen munstycket kommer in. Den raketmotor leder drivmedel genom en smal passage, sedan ut genom en konisk formad munstycke. Detta är vad som driver den raket eller missil mot skyn.

Även om många raketsystem nu använder ett dubbelt drivmedel system med en separat oxidationsmedel och bränsle, väteperoxid raketmotorer är fortfarande mycket populär för jordbundna sysselsättningar. Experimental Jet förpackningar för enskilda flygblad och Booster motorer för stunt motorcykel båda använder koncentrerad väteperoxid som deras drivmedel. Av alla typer av raketbränsle tillgängliga, många anser väteperoxid som det säkraste, eftersom det är relativt stabil, kräver ingen yttre tändning och bara lämnar vattnet i dess kölvatten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.