Hur kan jag Titta på en solförmörkelse utan att såra mina ögon?

En solförmörkelse kan vara en händelse att minnas, särskilt om du har turen att vara närvarande vid en total solförmörkelse. Det är dock viktigt att ta hand om dina ögon när du tittar på en solförmörkelse, eftersom solljus kan orsaka allvarlig skada på näthinnan. Lyckligtvis finns det ett antal säkra sätt att titta på en solförmörkelse, alltifrån bär speciella glasögon för att använda indirekt observation genom en så kallad hålkamera.

De flesta människor är medvetna om att titta direkt på solen farliga, eftersom ljuset kan orsaka brännskador på näthinnan. Om någon tittar på solen länge nog, kan dessa orsaka brännskador faktiskt blindhet. Under en partiell eller ringformad solförmörkelse är ljuset från solen fortfarande stark nog att skada dina ögon, även om världen är mörkare än vanligt. Vid en total solförmörkelse är det tekniskt säkert att titta på solen direkt, men så snart solförmörkelsen flyttar ut från helheten, kan du skada dina ögon. Om du vill kunna titta direkt på solen under en solförmörkelse, behöver du speciella glasögon. Till skillnad från solglasögon, Eclipse glasögon filtrera ut mer av solens strålar, vilket gör det säkert att titta på solen direkt i flera minuter. Tunga svetsning glas kan också användas som Eclipse glasögon, om du har tillgång till en uppsättning. Många forsknings-butiker säljer Eclipse glasögon, och observatorier ibland hand dem ut till grupper som samlas för att titta på en solförmörkelse. Du kan också använda en spegel för att projicera bilden av Eclipse till en yta, t. ex. sidan av ett hus. Var försiktig när du gör detta, eftersom du inte vill blixtljus i någons ansikte eller ögon. För att använda en spegel, använda tung tejp för att dölja största delen av ytan på en hand spegel, lämnar omkring en tum av spegeln klar. Punkt spegeln mot solen och sedan vinkel på en yta så att du kan titta på en solförmörkelse i projicerade form.

Slutligen kan du också göra en Pinhole kamera för att titta på en solförmörkelse. För att göra detta, skär ett litet hål i en bit kraftigt papper eller kartong. Stå med ryggen vänd mot solen och håll papper med hål över ett vitt pappersark. Med viss justering kommer en liten bild av solen visas. Du kan ändra fokus genom att flytta upp pappersark runt tills bilden blir skarp, och sedan kan du njuta av solförmörkelse utan risk för ögonskador.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.