Vilka typer av moderna Phyla hittades i Ediacaran perioden?

många årtionden, trodde forskarna att flercelliga livet inte existerade före gryningen av den kambriska perioden, 542 miljoner år sedan. Då, 1967, en noggrann geologisk studie av pre-kambriska rock sängar uppskruvad ormbunksblad-like kallade organismer Charnia . Detta var första gången som slutgiltig före hade kambriska metazoan fossiler hittats, och det skapade en sensation. Sedan dess (över 18 fossil sängar från Ediacaran perioden före kambrium) har hittats, med över 100 olika typer av organismer som går tillbaka till 600 miljoner år sedan. Forskare hamnar i djupa argument om huruvida de äldsta formerna är relaterade till dagens djur, och de är överens om att några av dem.

Även allmänt känt att moderna phyla har sitt ursprung i den kambriska explosionen om 520 miljoner år sedan, har senaste resultaten bekräftade representanter för modern phyla i Ediacaran perioden. Några av dessa utgör sannolikt härrör grupper som bär liten eller ingen relation till levande former. Det phyla som har representanter i Ediacaran period Porifera (svampdjur), Cnidaria ( Inaria . ), Ctenophora (kammaneter), sannolikt Mollusca ( Kimberella ), sannolikt Klomaskar ( Xenusion ), sannolikt Arthropoda ( Parvancorina ), sannolika Annelida ( Cloudina ), sannolikt Echinodermata ( Arkarua ), och medlemmar av en utdöd föreslagna stam av bilaterala djur, Proarticulata ( Dickinsonia ).

Endast tre moderna phyla (Porifera, Cnidaria, och Ctenophora) är oftast accepteras av forskare som har funnits i Ediacaran perioden, och det finns stor anledning att tro att Mollusca, Klomaskar, Arthropoda, Annelida, och Echinodermata var representerade, liksom. Tidig mollusker är bland de äldsta i smally Shelly fauna som markerar början av kambrium, och Ediacaran fossila Kimberella har funktioner likt ett blötdjur, till exempel en univalve skal, och finns i samband med avskrap som starkt tyder på radula, det utmärker blötdjur. Senaste bilder av Xenusion pekar tydligt på att det är en tidig onychophoran (sammet mask), medan Parvancorina uppenbarligen har ett huvud, och trots avsaknaden av fossila benen, ser ut som en stam grupp leddjur. Annelida och Echinodermata är mer osäkra, men de många rörformiga skelett hittas i Ediacaran perioden är tyder på havsborstmaskar maskar, och fem gånger symmetri Arkarua är det ett troligt tagghudingar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.