Vad organismer förlorad under trias-jura-utdöendet?

trias-jura-utdöendet inträffade 199. 6 miljoner år sedan, strax efter starten av Age of the Dinosaurs. Det är en av de fem största vikt utdöenden i historien, av samma storleksordning som KT utrotas, som skulle utplåna dinosaurierna 135 miljoner år senare. Detta massutdöende skulle bana vägen för dinosaurierna att bli ännu mer dominerande än de var innan. Den trias-jura släckts händelsen som skiljer trias och jura perioder, som båda ingår i den längre mesozoiska eran. Den trias-jura utrotningshotade är bland de minst studerade av massan utrotning, eftersom det inte storleken på den Perm-trias utrotningshotade (som utplånade 99,7% av alla arter) eller i närheten av krita-tertiär utrotning.

Orsaken till trias-jura utrotningshotade är okänd, och alla nuvarande förslag-gradvisa klimatförändringar, asteroidnedslag, och utbrott Supervulkan (the usual suspects)-har en brist på bevis. Till exempel verkar klimatförändringen osannolik på grund av den plötsliga die-off av marint liv, medan idén om ett asteroidnedslag är spekulativ i bästa fall några kända stora kratrar dag till cirka 199. 6 miljoner år sedan. Den centrala Atlanten magmatisk provins har ett utbrott vid den här tiden, men Palynologiska undersökningar tyder på att massutdöende inträffade före det tidigaste vulkanutbrott där. Den ryggradslösa offer av trias-jura var alla jätte groddjur (endast Gondwanan-Antarktis, Sydamerika och Australien-taxons, Brachyopidae och Chigutisauridae överlevde), tidig upprätt-limbed archosaurs som konkurrerade med dinosaurierna (thecodonts och crurotarsans), och många stora familjer therapsids (ättlingarna till däggdjur, tidigare kallas "däggdjur-liknande reptiler," om de inte är reptiler). Dessa öppningar vänster nischer dåligt försvaras och mogen för Dinosaur övertagande. Detta får dinosaurier att befästa sin position som den ledande taxa (Ordning) från landlevande djur, ett styre de skulle fortsätta i över ett hundra miljoner år.

The trias-Jurassic utdöendet tros ha utplånat 50% av alla levande arter, varav 20% av marina familjer och 30% av marina släkten, däribland många ammonit familjer. Många enkla ryggradslösa djur dog, liksom några mer komplexa, innehåller enklaste skal Fyrgälade bläckfiskar bläckfisk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.