Vad är skillnaden mellan det största och minsta kärnvapenexplosioner?

genom att ställa utformning och drift mekanism för en atombomb, kan avkastningen ändras för att ett mycket brett spektrum. Exempelvis vätebomber, som säkring atomkärnor att producera kärnvapen explosioner, tenderar att vara mer energisk än atombomber, som bryter isär atomkärnor för nukleära explosioner istället. De minsta kärnexplosioner är "fizzles," som Nordkoreas test på 9 oktober, 2006, som hade en avkastning på cirka ett kiloton TNT, och tidiga tester av små taktiska kärnvapen, såsom i Operation Plumbbob under 1957 i USA. Några av de nukleära explosioner i Operation Plumbbob var mycket små, t. ex. Pascal-A , världens första underjordiska nukleär explosion, som hade en avkastning på knappt 55 ton (dess avkastning noterades officiellt som "ringa" Även avkastningen av alla andra test i Operation Plumbbob blev offentligt).

Pascal-B , ett annat test, hade en avkastning på cirka 500 ton. Ballong skott Lassen och Wheeler har avkastningen under ett halvt kiloton. En yta skott, Franklin , avslagen, producerar en avkastning på cirka 140 ton, medan Coulomb-A , ett säkerhetstest, hade en påstådd avkastning på noll. Det är inte känt hur liten den minsta teoretiskt möjligt kärnvapenexplosion skulle vara, men 55 ton är den minsta som det är rekord, och kan närma sig den undre gränsen.

kärnexplosioner med utfall på ett par dussin ton anses extremt små, men ändå större än nästan alla konventionella vapen explosioner. Den Oklahoma City bombningen, som förstörde Alfred P. Murrah federala byggnaden, hade en avkastning på endast två ton TNT, 168 döda och skadade över 800. Den största bekräftade konventionell bomb, det GBU-43 /B Massive Ordnance Air Blast, har en avkastning som motsvarar cirka 11 ton TNT, med en blast radie av 450 ft (137 m). Dess shockwave sägs vara tillräckligt för att förstöra nio kvarter.

Om Pascal-A är en av de minsta kärnsprängningar genom tiderna med en avkastning på 55 ton, då den största kärnvapenexplosion, ett sovjetiskt test heter Tsar Bomba var ungefär en miljon gånger större, med en avkastning på 50 megaton. Som jämförelse Hiroshima bomben, Little Boy , hade en avkastning på endast cirka 14 kiloton, men det huvudsakligen förstörde en hel stad. En "typisk" kärnvapen i arsenaler av USA och Ryssland i den moderna dagen handlar om ett par megaton. Tsar Bomba var så stor att dess avkastning var ungefär motsvarar tio gånger de sprängämnen som används i andra världskriget tillsammans. Det kunde orsaka tredje gradens brännskador på ett avstånd av 58 km (36 mi). Den fireball radie var cirka 2,5 km (1. 5 mi) och varade i 26 sekunder. Detta kärnvapen var så mäktig, svindlar det sinnet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.