Skulle det vara möjligt att bygga en kanon som startar satelliterna?

Ja, det skulle vara, det bara inte har skett ännu. Idén att starta en satellit i rymden med hjälp av en kanon skulle uppfattas så långt tillbaka som 1678 av Isaac Newton i hans Principia Mathematica , där han använde begreppet en omloppstid kanoner som ett tankeexperiment för att illustrera principerna allvar. År 1865 skrev Jules Verne, far till science fiction, en historia, Från jorden till månen , där en grupp av djärva männen använde en enorm kanon att skjuta sig till månen. Det var inte förrän första världskriget att så kallade "superguns" faktiskt började byggas. Tyskarna byggde en "Paris gun", en 28 meter lång kanon kan avfyra en 105-kilo skal över 120 kilometer (75 miles). Tanken var att träffa staden Paris från säkerheten i den tyska gränsen, och att projektet lyckats. Även om nyttolasten var relativt mycket liten och pistolen var felaktig, dess huvudsakliga effekt var psykologisk. Detta var första gången en sådan kolossal bössa hade byggts.

Tyskarna byggd superguns efter andra världskriget också, liksom den berömda järnvägen pistolen, Big Bertha, som användes igen pund Paris till underkastelse. Det visade big guns sig vara ganska opraktiskt för krigföring, då de krävde en stor militär utstationering på grund av skydd och som antingen stationära och långsamma, vilket gör dem lätta att hitta och förstöra genom bombningarna.

From 1950-talet fram till sin död 1990, dominerades området superguns av en mindre seriösa fysiker vände vapenhandlare-Gerard Bull. 1961 byggde Bull en 36 m kanon med hjälp av den amerikanska flottan, och under hela 60-talet, använde den för att starta över 200 atmosfäriska prober upp till höjder på 180 km (112 mi). Detta etablerade möjligt att använda kanoner för att starta nyttolast i suborbitala banor.

Långt senare, år 1988, kontrakterades Bull av den irakiska regeringen att bygga en "Project Babylon" supergun: en extremt lång bit räckvidd artilleri. Även Bull blev mördad innan pistolen skulle kunna fullgöras, en "Baby Babylon" kanon byggdes med 45 miljoner fat och en räckvidd på 750 km (466 mi). Hela projektet Babylon kanoner skulle vara 156 meter lång, och om de arbetade, skulle ha varit i stånd att lansera en 200 kg nyttolast en raket-assisted skal i omloppsbana till en kostnad på endast $ 600 US dollar (USD) per kg. Men delar av den ofullständiga Babylon Gun konfiskerades senare eller förstöras av FN under 1991 kriget i Persiska viken.

Mer nyligen, under 2007, en visionär Aerospace civilingenjör från MIT, Ben Josef, grundat företaget, ballistiska Flight Group LLC, att bygga den första kanonen kan lansera en projektil i omloppsbana. Målet är att använda en kombination av ramjet och konventionell kanon teknik för att starta ett 2000 kg (4400 lb) nyttolast i omloppsbana. Detta kallas bagge Accelerator Technology. Om det kommer att passera, kan detta orbital kanon minska lanseringskostnader med en faktor 10, sänka nuvarande kostnaderna för ca $ 5000 USD per kilo nyttolast på omkring $ 500 per kilo. Eftersom styrkorna på nyttolasten överstiga 2000 gravities, skulle detta inte vara ett lönsamt sätt för människor att komma ut i rymden, men det kan vara mycket nyttig för att föra varor till rymdstationer. Kostnaden för kanon uppskattas till $ 157 miljoner dollar, ganska billigt med normerna i dagens lansering teknik. Det verkar helt säker på att en omloppstid kanon så småningom kommer att byggas-det är mer en fråga om "när" än "om. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.