Kan det vara möjligt att återuppliva utdöda arter, som i Jurassic Park?

Det korta svaret: för insekter, det är ganska troligt, för större, äldre djur, kan det vara svårt. Forskare har lyckats isolerat DNA från ett 120-135-miljoner år gamla vivel funna i libanesiska bärnsten, kompletteras den med polymeraskedjereaktion (PCR), och planeras det. Inte hela sin genetiska kod, men delar av dessa. Denna genetiska informationen har jämförts med moderna vivlar för fylogenetisk analys. Detta är inte att återuppliva utdöda arter, men det är ett mycket viktigt steg i den riktningen.

Det finns ett antal tekniska utmaningar för att försöka återuppliva utrotade arter, men ingen verkar omöjligt att övervinna. Det svåraste steget är att hitta tillräckligt intakt DNA. Eftersom bärnsten är organisk och sälar fångade insekter i ett lufttätt hölje, är nedbrytningen av det genetiska materialet ganska långsamt. I typiska fossiler, litet eller inget organiskt material kvar, eftersom fossil är inte det organiska materialet i sig, men oorganiska silts att ersätta det organiska materialet eftersom det sönderfaller. Så sent som 2005, trodde man att fossilization alltid ersatt det ursprungliga materialet, men upptäckter av mjuk vävnad av Tyrannosaurus Rex, inklusive detektering av ursprungliga kollagen protein, har högkant denna gemensamma visdom.

återuppliva utdöda arter måste hitta stora delar av den ursprungliga genetiska materialet. För pleistocen arter, till exempel mammutar, grotta björnar, förfärliga vargar, och även Neanderthals, är mjuk vävnad tillgänglig, och några forskare har även gjort insatser för sekvensering. Detta kräver ofta flera prover, eftersom inget enskilt prov kan innehålla hela sekvensen av okontaminerad DNA. I Jurassic Park, ersattes luckor i dinosaurie-DNA med delar av groda DNA, men detta är problematiskt eftersom det förutsätter att forskarna visste vilken dinosaurie gener motsvarade som grodan gener de splitsning i. Som genetik framsteg, blir det lättare att göra dessa gissningar, även om betydande delar av den ursprungliga genetiska materialet är fortfarande sannolikt kommer att behövas.

Det råder enighet bland forskare att återupplivandet av pleistocen arter, Neanderthals i synnerhet, är fullt möjligt, och bara en fråga om tid. Om hela genomet kan vara ordnat, kan det vara syntetiseras och injiceras i en befruktad äggcell från en besläktad art (t. ex. fåglar), sedan dess växt till en artificiell ägg eller livmoder. Det sågs tidigare som en utmaning att skapa en lämplig artificiell ägg, men på senare forskare håller på att utveckla en miljö som bör verka för att öka nästan varje embryo.

Innan vi se antika arter som återupplivade dinosaurier, vi sannolikt att få se arter från pleistocen. Möjligheten att återuppliva utdöda arter väcker många etiska frågor, men mänsklig nyfikenhet är så stor, verkar det inte troligt att tekniken kommer att hållas tillbaka för länge om det är tekniskt genomförbart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.