I marinbiologi, vad är skillnaden Mellan PHOTISK och Aphotic Zones?

PHOTISK område hänvisar till den del av vattnet i en sjö, hav, eller hav som tar emot ljus, medan aphotic zonen är den del av vattnet som inte gör det. Eftersom ljuset är skyldig att fotosyntes, en vattenförekomst primära produktivitet (mängden biomassa som genereras direkt av solens energi) är direkt proportionell mot storleken på aphotic zon. Formellt börjar aphotic zon där mindre än 1% av ljuset tränger.

I havet i synnerhet, är aphotic zon ett mycket djupt område. Det sträcker sig från 0,9 till 4,6 km (3. 000-15. 000 fot) djup. En rad bisarra djur lever här, inklusive jätten bläckfisk, vampyr bläckfisk, pigghaj ål, marulk, och många andra. Ganska många djur i aphotic zonen är självlysande, det kan generera sitt eget ljus.

Om aphotic zonen börjar beror på hur många partiklar svävande i vattnet, en så kallad kvalitet turbiditet. Det betydligt baseras intervallen på säsongen, om det har regnat nyligen, typ och placering av kroppen av vatten mmGrumlighet kan grovt mätas med en enkel anordning som kallas Siktdjup, som består av en skiva som omfattas av ett omväxlande svart och vitt mönster. Skivan läggs på en stång och sänks ned i vattnet. Den punkt där mönstret blir omöjligt att se berättar ungefär hur grumligt vattnet är. För en mer exakt mätning, kallas en enhet en nephelometer används.

I världshaven, är aphotic områdena relativt öde i jämförelse med PHOTISK zoner. Tänk om man tog ett gigantiskt parasoll och använde den för att innesluta allt i ett plåster i skogen. Så småningom skulle de flesta former av liv i skogen dör. Men i världshaven, detritus regnar från ovan är en källa till mat, så lite liv kan överleva. Andra djur vistas i aphotic zonen, men stiger till PHOTISK zonen till foder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.