I biologi, vad är skillnaden mellan en stam gruppen och en Crown Group?

Stammen grupp /krona grupp terminologi uppfanns för att klassificera förhållandet mellan levande och utdöda organismer av Willi Hennig, en tysk taxonomist, fader kladistik, i slutet av 1940-talet. Det var en del av hans "teori av fylogenetiska systematik" som revolutionerat sättet biologer och paleontologer ser på livet. De termer som definieras enligt följande. En krona grupp omfattar alla levande arter i gruppen, plus alla utdöda ättlingar tillbaka till den gemensamma förfadern till alla levande arter. Stäven grupp ingår alla arter som inte är del av kronan gruppen. Per definition måste varje medlem i stäven koncernen utdöd. Om de inte dö ut, skulle de kunna definieras som en del av kronan gruppen.

Stem grupp djur, liksom de som representeras av de många tidiga tetrapod, däggdjur, kräldjur och fossiler som har grävt upp, ge oss viktig information om utvecklingens gång och hur djur provat ut olika strategier för att miljöer. Stem grupperna är nödvändigtvis parafyletisk, vilket innebär att de kan vara mer komplicerad än med bara en viss art och alla dess ättlingar. En stam grupp kan innehålla flera tidiga utlöpare av en grupp, bara en som gick vidare och utvecklas i kronan grupp.

Stem grupper är relativt vanliga i paleontologi. Ett exempel skulle vara spindeln grupp däggdjur, eller synapsids-även däggdjur är tekniskt synapsids också, eftersom de härstammar från dem-som kallades "däggdjur-liknande reptiler" tills man insåg att de inte var reptiler alls, men stamceller grupp däggdjur. De tidigaste synapsids kallades "nakna ödlor" eftersom de skulle ha liknade ödlor till utseendet, men utan fjäll. Som synapsids fortsatt att utvecklas, anskaffade ett mer däggdjur utseende. Ibland synapsids kallas "basal däggdjur" eller "stam grupp däggdjur. "

Fisk har flera stam grupper, inklusive Acanthodii, eller taggig hajar, och placoderms, eller bepansrade fisk. Acanthodii, trots sitt namn, anses nära knuten till förfäder benfiskar, medan placoderms, närmare knuten till förfäder till moderna hajar, ingick den första ryggradsdjur superpredator, Dunkleosteus telleri , som mätte 8 -- 11 m (26-36 ft). Båda dessa grupper levde under den paleozoiska eran, cirka 300-400 miljoner år sedan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.