Vem är Loke?

Loki är en av de mer kända siffrorna i skandinavisk mytologi, tack vare hans ofog natur. Han är en trickster i fornnordiska gudar, ständigt rubbar balansen i världen och relationer mellan gudarna. Tyvärr för Loke, tog han sitt upptåg för långt och hamnade fastkedjad vid en klippa fram till slutet av världen.

Många traditionella mytologier har en trickster gud, som ofta underlättar förändring, liksom företag heroiska åtgärder för att rädda andra gudar och dödliga. I början var detta Lokes roll bland de fornnordiska gudarna. Han är son till två jättar, Farbaute och Laufey, trots att han snabbt lurade sig in i pantheon av fornnordiska gudar, kallas Aesir . Hans närvaro var inte alltid välkomna: Loki var känd för att invadera part om att han inte hade blivit inbjuden till, krävande mat och dryck.

Loki har ett sortiment av barn från olika gudinnor, tack vare sina tre fruar och vandrande natur. Hans barn hör Jormungand, jordens cirklande ormen, Hel, underjordens gudinna och Fenrisulven jätten varg. Dessa tre barn är spådde att spela en viktig roll i världens ände, kallas Ragnar . En av hans mer kända barn är Sleipnir, åtta ben hingst som Loki faktiskt födde samtidigt i form av ett sto, och gav till Oden som en gåva. Förutom att göra besvär, Loke också ibland bistås gudarna med att hitta värdefulla verktyg, såsom Thor's Hammer. Han använde också sin slughet för att få flera medlemmar i Aesir , inklusive Freya, ur trånga platser. De båda kompanjonerna oftast ses med Loke var Oden och Thor, som ofta nytta Lokes smarta tricks och manipulationer. Loke, naturligtvis, ibland vände kappan på två gudar, pinsamma dem framför de andra Aesir .

Medan de bodde bland gudarna, Loke knep varierade från dumt att ibland grym. Förutom att vara en trickster, Loke är också känd som en form shifter, och ibland tar sig formen av andra djur eller människor i berättelser om honom. Hans kameleont som naturen gav honom möjlighet att komma undan med ett brett utbud av upptåg på gudarna, ibland med människor som ofrivilligt hjälp av andra gudar.

Loki tog Trickster natur för långt, men när han var inblandad i död Baldur, guden av ljus. Att straffa honom, de andra gudarna honom fastkedjad vid en klippa i världen under en gigantisk orm som ständigt droppar gift som orsakar Loki att vrida sig i plågor. Enligt nordisk tradition, är detta vad som orsakar jordbävningar. När Ragnarok anländer, kommer Loke vara fri att åstadkomma förödelse på världens gång.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.