Vad är en toga?

en toga är ett stycke plagg som har nära anknytning till det antika Rom, där det var den officiella statliga plagget och en symbol för den romerska kulturen. I själva verket utvecklades togan av infödda personer som bodde i området före romarna, och det bars i stor omfattning i den etruskiska perioden och av grekerna. Trots att många skildringar av togan finns i romersk konst, finns en viss oenighet om hur plagget bars under olika perioder i Roms historia.

Plagget var oval till halvcirkelformad form och tillverkad av tung ull. Det var draperad över kroppen i en stil som varierade beroende på period. Mitt under den romerska kulturen, var toga invecklat vikta på ett sätt som gjort det nästan omöjligt att röra sig, och toga kom att förknippas med domstol döma formella evenemang och romerska upperclasses. Medan toga var utslitna historiskt av män och kvinnor, kom det till ett plagg som bärs uteslutande av män, kvinnor påtagning av Stola.

Normalt togan bars över en tunika. Många Romarna arbetade i deras tunikor, anta togan när gästerna dök upp eller de fick gå ut offentligt. Det toga var mer än bara en overgarment: det var också en symbol för romerskt medborgarskap. Endast fullvärdiga medborgare kunde bära toga, med slavar och flyktingar anta andra plagg. Toga blev en källa till stolthet och ära för deras bärare som följd.

Även om många verkar tro att toga gjordes enbart av vitt eller oblekt ull, de faktiskt kom i en rad olika stilar. Den toga pulla , en mörk toga bars som ett tecken på sorg, och ibland som ett tecken på protest, liksom. Unga män bar toga med ränder, medan kandidater till offentliga ämbeten lekte en gnistrande vit toga candida . Toga kan också rikt broderade och ornamenterade.

Många varianter på togan kan ses i verk romersk konst som visas på museer. Skarpsynta observatörer kanske kunna konstatera variationer på stil och drapering under olika perioder i Roms historia. Tyvärr har skillnaderna i stil mellan sociala klasser inte varit lika välbevarad, eftersom lägre klass var romarna vanligen inte avbildas i målningar och snickerier.

har detta plagg antagits i "toga parterna" som innehas av vissa college studentföreningar och andra organisationer. Men de versioner av toga som bars av part ska gå är helt annorlunda från det ursprungliga romersk toga, är lättare och mer generellt mer avslöjande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.