Vad är en kvarleva?

En relik är föremål för religiös vördnad, som kan variera från ben av ett helgon till ett objekt som rörde en martyr under sin livstid. Reliker är speciellt vanliga i katolska och ortodoxa kristendomen, men de är också underhålls av buddhister, muslimer och andra, vanligtvis i syfte att visa att de trogna. För personer som tillhör religioner som inte vördar reliker, tycks praxis att bevara reliker ibland lite kuslig och makaber, särskilt när det gäller fysiska lämningarna. Varje religion har en något annorlunda syn på reliker. I samtliga fall är reliker bevaras eftersom de ansåg vara av religiöst värde. Som regel är lämningar förknippade med profeter som Kristus särskilt vördade, erkänner vikten av deras ägare, och reliker tillhörande Helgonen är också mycket dyrbara. Utöver dessa två kategorier, vissa religioner ger för förvaring av reliker som rör människor i religiös betydelse som inte var formellt beviljades Helgonskap, och reliker som är tangentiellt berör mer heliga reliker, såsom näsdukar som har berört ben helgon.

Normalt är reliker förvaras i utsmyckade behållare kallas reliker, och de visas för pilgrimer och besökare. I vissa kulturer, människor tror att vidröra eller ser en relik har en oerhörd makt, och reliker krediteras med spontana läkning, plötslig fallfrukt av rikedom, och andra evenemang. I andra kulturer, idén att reliker tur eller betagen är ogillat, med folk som besöker reliker enbart för religiös kontemplation, och betrakta deras historia. En gång i tiden handel med reliker var extremt Gemensamma, och många pilgrimer såldes verifierade poster som säljare påstod var saker som ben av helgon, personliga tillhörigheter av helgon, eller bitar av Jesus kors. Folk trodde att äga en relik skulle kunna ge dem nåd och välsignelser, och de vanligtvis bar reliker på deras kroppar i särskilt utformade behållare eller relikskrin smycken. Den katolska kyrkan nu uttryckligen förbjuder försäljning av reliker och tillhörande produkter, och många andra religioner har följt efter.

Besökare i stora katolska och ortodoxa kyrkorna kan man ofta se en relik på displayen, och ibland kyrkor kan striden om varifrån deras reliker, vilket är fallet när två kyrkor anspråk på att ha kroppen i samma martyr. Beroende på utformningen av relikskrin, kanske folk kan se in genom särskilt placerade glasrutor, eller de kan förväntas ta ordet i kyrkan om tro när han påstår sig ha reliker i sin ägo. I vissa kommuner finns lämningar tecknat på parad ibland, och ibland exponeras för allmänheten så att människor kan röra eller kyssa den relik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.