Vad är en Yurt?

En yurt är en rund välvd skydd används av nomader i hela Centralasien. Flera andra kulturer har antagit den grundläggande yurt design och antog det för sina behov, i USA, till exempel många andra bostadsföretag och entreprenörer att bygga strukturer som de refererar till som "jurt. " En sann yurt är utformad för att lätt och portabel så att den kan flyttas tillsammans med sin ägare.

Traditionen med yurt är förmodligen ganska gammal. Den grundläggande konstruktionen är i huvudsak som en förbättrad tält. Den runda formen är mycket stödjande och förstärkas med hjälp av en träram så att yurt tål hård blåst och dåligt väder. Den kupolformade taket främjar vatten som rinner och förhindrar ansamling av snö, bevara den strukturella integritet yurt. En välbyggda yurt är extremt lätt och den kan delas upp i hanterbara delar som genomförs av kameler, jakar eller andra lastdjur. När grupp nomader når nästa camping plats, kan ha samband med yurt snabbt uppföras så att ett täcke av filt eller skinn kan fästas. En hud eller filt täckta yurt är mycket vattenavvisande och det tjocka omfattar också bidra till att isolera det inre. Dessa tydliga bärbara hus kan ses på stäpperna i Centralasien och Ryssland, och de är nära förknippade med nomadiska kultur i dessa regioner. Ordet kommer från en turkisk sikt yurta , som betyder "hemland. " Uppfattningen att ett hemland är lös fördes över till yurt, ett tryggt hem som nomader kan bära med sig. Jurt kan fyllas med sängkläder och andra funktioner i hemmet, och många har utrymme för spisar så att matlagning kan utföras inomhus i dåligt väder.

kan en yurt också utformas för att ockupera en fast punkt. Denna trend är särskilt vanligt i Nordamerika, där flera företag som specialiserat sig på tillverkning jurt av alla storlekar, tillsammans med robust trä plattformar för att bygga dem på. Dessa bostäder tenderar att vara billigare att bygga än mer konventionella hem, och de ofta använder byggmaterial som uppdämt trä och stål så att de är mer miljöeffektiva. Även om jurt inte är traditionella, eftersom de inte är bärbara, har de klassiska runda formen av klassisk jurt, tillsammans med den mjukt sluttande taket, ofta med en öppning eller takfönster i toppen så att invånarna kan se himlen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.