Vad är en Shul?

En shul är en som inrättats för judisk gudstjänst, vanligen även ett område för bön, kontor för shul personal, och ibland gemenskap rum för studier och andra aktiviteter. Shuls kallas även synagogor eller tempel, beroende på sekt av judendomen som någon tillhör. Termen shul är oftast används av ortodoxa och chassidisk judar. För judiska samfund, shul är ofta centrum för gemenskapens verksamhet och organisationer, som fungerar som en plats för tillbedjan, en samlingsplats, och ibland en skola också. Shuls också fungera som distributionscentral punkt för välgörenhet, dela ut filtar, mat och andra förnödenheter till behövande.

Ordet shul är jiddisch, och den härstammar från ett tyskt ord som betyder "skolan. " Användningen av shul är tänkt att påminna om den roll som shul i utbildning, eftersom folk judisk tro anser att religionsundervisningen är en pågående upplevelse, och de uppmanas att studera religiösa texter under hela sitt liv. Många shuls upprätthålla ett bibliotek med religiösa texter och annat material av intresse som medlemmar i en gemenskap är välkomna att använda, och några erbjuder även handledning och hjälp med pedagogiskt material för personer som är intresserade av en viss vägledning.

Vanligtvis Shul drivs av en grupp lekmän, och det är ofta stöds med hjälp av årliga avgifter. Människor som inte har råd med årsavgifter är naturligtvis välkomna att närvara tjänster i shul . Den låg Styrelsen behandlar den dagliga administrationen av shul , och ofta hyra en rabbin att leda bönen tjänster och skapa religiös utbildning och handledning, även om en rabbin inte krävs, och lekmän ibland leder bönemöten och andra evenemang.

Alla shuls har ett sortiment av religiösa föremål, inklusive en ark för att hålla Toran, en läsning plattform, en lykta och en kandelaber. Beroende på sekt där medlemmarna i shul hör, kan det finnas andra objekt och funktioner också, såsom åtskilda plats för kvinnor och män i ortodoxa synagogor. Vissa shuls bibehålla ett kök att göra catering community händelser lättare och strukturen kan knytas till en skola i vissa samhällen.

Människor som inte är av den judiska tron är välkomna säkert att besöka en Shul och delta tjänster där, så länge de förblir respektfull. Som en generell regel bör man klä sig fint, medan män och gifta kvinnor ska täcka sina huvuden. Många shuls ge huvudbonader för personer som inte har dem. Bönböcker på hebreiska och ett modersmål kan ofta finnas i en Shul , som ger människor som inte talar hebreiska att följa med, och människor bör delta i så mycket som den tjänst som de känner sig bekväma med. I många shuls , människor är också glada att kunna besvara frågor om olika aspekter av tjänsten som väcker nyfikenhet och förvirring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.