Vad är Tikal?

Tikal är raserad Mayan stad i Guatemala. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 1979. Tikal är kanske den mest kända Mayan plats utanför Mexiko, och är en av de största städerna i det klassiska Maya-världen. Den Mayakulturen blomstrade i sin klassiska perioden från ungefär 3: e-talet till 10-talet, och under denna tid byggdes de mest fantastiska städer och tempel, och uppförde magnifika pelare sten, eller stelae, prydd med sniderier och hieroglyfer. Tikal var, och är, en av de mest fantastiska av dessa platser, och har fascinerat besökare ända sedan dess återupptäckt. Stora byggnad vid Tikal tycks ha börjat i 4: e århundradet f. Kr. , långt innan den klassiska perioden av Mayan civilisation började, och Tikal tros ha varit en av de första stora städerna i den nya civilisationen. Tikal kom snabbt att bli en av de dominerande krafterna i maya lågland, och var konsekvent i krig med närbelägna stater i Maya civilisationen.

För nästan hundra år fanns det ingen byggnation vid Tikal, från sent 6. talet till slutet 7th århundradet. För en tid var detta förstås inte av arkeologer, men till slut stod det klart från hieroglyfer beskrivningar av den tid som Tikal erövrades av den närliggande delstaten Caracol, och förblev under dess kontroll tills Jasaw Chan K'awiil steg att återta Tikal självständighet och styrka i regionen.

Liksom de flesta maya platser, Tikal var aldrig riktigt en förlorad stad, som en kontinuitet hölls av ättlingarna till Classic Maya, som mindes var sin stad. In the 17th century, gjordes hänvisningar till Tikal ska visas i västra skrifter, och ett antal författare rapporterat om rykten om denna förlorade stad. Det var inte förrän i mitten av 19th century, dock, att väst gjorde det till slut kontakt med Tikal, när Modesto Méndez gjorde sin väg till ruinerna. I början av 1950-talet bildades en landningsbana upp, som underlättar tillgång till denna avlägsna plats, och arkeologiska arbetet inleddes kort därefter.

Tikal är ett absolut monumental plats, med bokstavligen tusentals strukturer i parken, av vilka de flesta inte ens har grävts upp, trots att mer än femtio år av arkeologiskt arbete på området. Den visuella höjdpunkt Tikal är insamlingen av sex steg pyramider, med sina tempel pryder deras toppmöten. Den högsta av dessa pyramider är mer än 200 fot (60m) hög, och de skapar den ikoniska bilder som folk har kommit att förknippa med Maya.

Tikal har blivit en av de populäraste turistattraktionerna i Mayan världen, på grund av integriteten i ruiner, och prolific karaktär av dem. En storskalig turistinfrastruktur har byggts upp kring Tikal, och det finns många alternativ för transporter, logi, restauranger och guider. Många människor hittar en dag nog att utforska Tikal, medan andra är lätt kunna tillbringa en vecka petade runt ruinerna, granska glyfer inskriven på strukturer och utforska den vackra regnskogen som omger staden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.