Vad är Nubia?

Nubien är en del av Afrika som ligger i dagens nationer i Egypten och Sudan. Även Nubien är inte längre en självständig region, många av de människor som bor där fortfarande anser sig vara nubier, och vissa kan spåra sitt arv tillbaka över århundraden av afrikansk historia. Besökare till regionen idag kan se en rad historiska arkeologiska platser och museer besöket Nubiska artefakter.

Folk har bott i Nubien i tusentals år, och regionen förmodligen värd några av Afrikas äldsta kulturhistoria . Nubia sträcker sig från Aswan i södra Egypten till Khartoum i norra Sudan, som går längs Nilen River Valley. Människor som anser sig vara nubierna tala språken i Nubiska språkfamiljen, och ansträngningar har gjorts för att bevara dessa språk, tillsammans med nubiska kulturen i allmänhet.

historia i denna region är ytterst svårt och tidsödande . Vid ett tillfälle var Nubien starkt domineras av det egyptiska samhället, även om borden vändes under 8: e århundradet f. Kr. , när nubierna lyckades erövra Egypten och styr för cirka 100 år innan de utvisas. Redan på tredje århundradet vår tideräkning infördes den nubierna till kristendomen, och en kraftfull kristet kungarike utvecklats i de regioner innan den erövrades av muslimerna.

Idag är Nubien kulturellt rika, med arvet av tusentals år av historia, och många Nubiska människor är med rätta stolta över sitt arv. Även Nubia har delats upp i riken och regioner av olika storlek över dess historia, har Nubiska folk lyckades ändå behålla en kollektiv identitet, har egna kulturella sedvänjor, talar sitt eget språk, och bevara deras historia.

Byggandet av Assuandammen innebar ett stort bakslag för människorna i området, med många egyptiska nubierna som flyttat till Sudan för att ge plats åt Lake Nasser, den stor mängd vatten som bildas bakom dammen. Översvämningar i Nubien resulterade i förstörelsen av några gamla artefakter som inte kan flyttas, och förskjutning av nubiska folket innebar en kraftig förändring av deras livsstil. I Egypten sig nubierna ofta behandlas som andra klassens medborgare, och de kämpar för rättigheter och tillgång till tjänster, medan deras behandling i Sudan tenderar att vara mer gynnsam.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.