Vad är Copan?

Copan är en samling ruiner i västra Honduras. De är en Unescos världsarvslista, och har funnits sedan 1980. Copan var en viktig plats i Maya civilisationen i förcolumbiska era. Copan består av några av de mest fascinerande Maya-ruiner i Sydamerika, och är ett mycket populärt turistmål för besökare till Honduras. The Maya var aldrig ett sammanhållet imperium. Istället gjorde de upp en större kultur som bestod av olika kungadömen och stadsstater. Makt och inflytande i dessa riken vaxat och avtar under århundradena, och deras storlek varierar beroende. Några Mayan rikena var ganska små under hela deras liv, medan andra omfattade enorma landområden och insvept andra riken och städer genom krig och politiska allianser.

Copan var huvudstad i ett stort rike som kallas Xukpi. Själva namnet betyder ordagrant ungefär Corner-bundle. Detta var en hänvisning till det faktum att Copan är i Fjärran Östern i Mayan territorium. Platsen ligger strax över den västra gränsen till Honduras, upp mot Guatemala.

rike Xukpi har sina rötter i ett litet rike runt Copan under 2: a århundradet. Rike expanderade under åren, och den 5: e århundradet var en av de viktigaste Maya platser i Classic perioden. Xukpi fortsatte som en stormakt fram till tidig 8: e talet, då den besegrades av en mindre stat inom sitt rike, Quiriguá. Härskare Xukpi vid den tidpunkten, enligt Uaxaclajuun Ub'aah K'awiil, eftersom 18 Kanin, halshöggs av Quiriguan kungen K'ahk'Tiliw Chan Yopaat, kallad Cauac Sky.

Även Copan tillbaka småningom en del av sin makt, det blev aldrig riktigt mäktig kraft igen. För de kommande hundra åren eller så, växande befolkningstillväxt i kombination med minskande naturresurser, tog ut sin rätt på Copan, och staden började en långsam nedgång som plågat de flesta Mayan länder. Från en population i tiotusentals, har krympt Copan ner till mindre än 5000 personer, och så småningom alla övergivna staden i sig och flyttade in i omgivande mark att odla.

Webbplatsen för Copan glömde aldrig riktigt av lokalbefolkningen, och några tidiga upptäcktsresande var medvetna om dess existens. Det var inte förrän i början av 19th century, dock att västerländska upptäcktsresande och författare började med ord av det till omvärlden. År 1834 en populär hänsyn till platsen publicerades, och det fångade allmänhetens fantasi. När utgrävningarna inleddes i Mayan landar i slutet av-19-talet Copan en av de första som besökts av arkeologer. är Copan mest välkända för sin huggen sten stele. Dessa stele funktionen utsmyckade ansikten, som skildrar härskare Copan över sina århundraden av regional dominans. Den stele vid Copan är några av de bäst bevarade i maya regionen och är en stor dra för besökare.

Till skillnad från många av Maya-platser i Mexiko och Guatemala , Honduras webbplatsen är relativt LITET BESÖKT. Eftersom mängden av turisttrafiken till Honduras är mycket mindre än någon av de två andra stora maya nationer, kan webbplatsen vara ganska lugnt. Den närbelägna staden Copan Ruinas har gott om hotell, guider och fordon att hyra för att utforska Copan webbplats och besökarna kan antingen flyga till Honduras, ta en buss direkt från Guatemala i San Pedro Sula, eller ta en taxi från El Salvador.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.