Vad är Bam?

Bam är en stad i Iran, i samband med en lång historia av bebyggelse i regionen. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 2004. Bam är för närvarande som en utrotningshotad plats, efter en stor jordbävning år 2003. Den gamla namn Bam, och namnet på citadellet som är en av höjdpunkterna i staden, är Arg-e-Bam. Staden grundades någon gång under Sassaniska dynasti, nästan två tusen år sedan. Staden är helt byggt av traditionella material, inklusive Palm koffertar, lera, halm och tegel tillverkas av lera.

Några av de strukturer i Bam kommer från mycket tidig Sassaniska period, men de allra flesta kommer från senare under Safavid regel, från tidigt 16th century on. Staden vid denna tid omfattade drygt två kvadrat miles (6 kvadratkilometer), och hade över tio tusen invånare.

Tidiga Bam var en viktig anhalt på Sidenvägen, och också spelat en roll som en pilgrimsfärd punkt, som en följd av brand Temple of the zoroastriska tron. Den Zoroastrian Templet förstördes slutligen någon gång i 9: e århundradet, och i dess ställe byggdes en muslimsk moské, Jame moskén. I 18th century Bam invaderades av afghaner och skadades kraftigt. Dess betydelse som ett nav för handel och mål för pilgrimer började minska i detta skede, vilket kulminerade i en eventuell nedläggning av staden till civilbefolkningen i början av det 20th århundradet. På 1930-talet Bam övergavs av militären som gjorde staden hade sin bas, och lämnades vakanta under de kommande två decennierna. Början på 1950-talet, Bam började att flyttas och återställs. Den 26 December, 2003, Bam lidit 6. 6 jordbävning som ödelade staden. Mellan 20. 000 och 80. 000 människor dödades, och tiotusentals fler skadades allvarligt. Den höga dödssiffran var delvis tillskrivas den unika konstruktionen av Bam. Skillnad från de flesta städer, som har strukturer av sten eller betong, Bam är helt i lera tegel. I stället för att rasa i högar som innehöll luftfickor för människor att överleva tills räddning, byggnader Bam blev helt enkelt till smuts, begrava människor helt och dödar dem snabbt. Sedan jordbävningen har den iranska regeringen investerat mycket tid och resurser på att utforma en ny stad att ersätta den gamla staden Bam med modern konstruktion och en layout som bidrar till att garantera säkerheten för sina medborgare.

Den Bam Citadel, Arg-e-Bam, är den största attraktionen för turister i Bam. Den Bam Citadel är placerad på toppen av en kulle och såg över hela staden för att ge en strategisk defensiv view. Den Bam Citadel är nästan två miljoner kvadratfot (180. 000 sqmeter), och innan den delvis förstörts av jordbävningen ansågs vara den enskilt största adobe struktur i världen. Jordbävningen förstörde mer än tre fjärdedelar av Bam Citadel, men en stor grupp av länder, däribland Frankrike, Italien och Japan, har gått med den iranska regeringen att återställa det till sin forna glans.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.