Vem var Mavia?

Mavia var en syrisk krigare drottning som lyckades ordna en splittrad grupp arabiska stammar att motsätta sig det romerska styret av den Arabiska halvön. Hennes kampanj var ytterst framgångsrik, och hon kom att bli en vördas auktoritet som jämförs ofta med Zenobia, ett framstående arabiska krigare drottning. Zenobia och Mavia beljuga missuppfattningen att kvinnan är oförmögna att regeln och skickligt iscensatt militära kampanjer. Du kan också se Mavia namn transkriberas som Mawia eller mani. Det exakta datumet för Mavia födelse är inte känt, men eftersom hon ledde sin kampanj i den senare delen av fjärde århundradet, är det säkert att anta att det var nog i mitten av fjärde århundradet. Mavia föddes i Tanukhids, en grupp av Saracen stammar som levde halvnomad livsstilar. I 378, ledde Mavia stammarna till uppror mot romarna, driver Rom från Palestina och Fenicien och kunnigt avvärja eventuella romerska försök att ta dessa regioner tillbaka.

Mavia inspirerades säkert av revolt Zenobia sekel tidigare, och hon hade fördelen med att använda soldater som kämpat tillsammans med romarna. Som ett resultat var hennes armé väl medveten om romersk militär taktik, och kunde använda denna taktik med brutal effektivitet. Hon brutit även gränsen till Egypten, varvid romarna undertecknade en pakt med henne, snarare än att försöka motsätta henne.

Ytterst Mavia även erbjöd militär hjälp till romarna, monterad skicka trupper för att hjälpa Romarna kamp goterna. Efter denna period växte några av stammarna oroliga och känner att de har misshandlats av Rom, och en annan uppror inträffade i 383. Detta uppror var inte lika givande som det första, som brutalt släckas av romarna, och omfattningen av Mavia inblandning i uppror är inte känd. Som en militär siffra var Mavia anmärkningsvärt åstadkommit, personligen leda sina trupper i slaget och använda innovativa taktik för att ta itu med romarna.

register visar att Mavia dog 425 CE. Denna starka, kraftfulla kvinnan inte alls är lika välkänt som hon borde vara, eftersom hon är en ganska inspirerande historisk figur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.