Vem är Yuki-Onna?

Yuki-Onna är en legendarisk japansk anda eller yokai . I västvärlden, är hon mest känd från Lafcadio Hearn version av historien i sin bok Kwaidan: Stories and Studies of Strange Things (1903). En film från 1965 baserad på Hearn berättelser, också titeln Kwaidan , dragen den Yuki-Onna.

Yuki-Onna, vars namn betyder "snö kvinna, kan" betraktas som en personifikation av vintern. Hon verkar alltid i snö, och hennes hud är rent vit. Hon är mycket lång och antingen naken eller klädd helt i vitt, ibland med blod färgning hennes kläder eller fötter. Som en vinterstorm, hon är både fridfullt vacker och en skoningslös mördare. Hon fryser sina offer med en beröring eller med hennes andedräkt.

Ibland, Yuki-Onna dödar bara de som vandrar i en snöstorm, och andra gånger hon är ganska aggressiv, blåser ner dörrarna till hennes drabbades hem. Vissa sagor berättar om Yuki-Onna redovisade ett barn att locka till sig offer, som har frusit ihjäl när de försöker rädda det. I sådana berättelser, är hon ofta sägs vara spöke av en gravid kvinna som dog i snön. Vissa föräldrar använder Yuki-Onna som ett monster siffra, för att hota sina barn till bete. I andra berättelser, Yuki-Onna liknar den västerländska idén om en Succubus , en kvinnlig demon som förför män och avlopp dem livsenergin genom sex eller en kyss.

I legenden relaterats av Lafcadio Hearn, en skogshuggare och hans lärling möter Yuki-Onna i en snöstorm. Hon tycker synd om pojken och låter honom leva, men får honom att lova att han aldrig kommer att berätta för någon om henne. Senare, när pojken odlas, träffar han och blir kär i en vacker, blek flicka som heter O-Yuki, eller "Snow". De gifta och har tio barn och en dag mannen berättar för sin fru i hans möte med Yuki-Onna. Naturligtvis, O-Yuki är Yuki-Onna, och hon är rasande på sin make för att ha brutit sitt löfte. Hon reservdelar honom igen för barnens skull, men lämnar alltid, försäkrade honom att han inte kommer att bli så glad om han vågar avslöja hemligheten igen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.