Var är Timbuktu?

Staden Timbuktu ligger i det afrikanska landet Mali, i närheten av floden Niger. Medan befolkningen och inflytande i staden har minskat, har Timbuktu på en punkt en viktig plats för muslimska och afrikanska kulturen, med tusentals handlare strömmade genom det varje dag för handel med varor som guld, salt, kryddor, siden och parfym. Grundades av Nomadic Tuareg på 11-talet som ett läger, Timbuktu nådde sin höjdpunkt i den 14-talet då den var integrerad i Malis imperium, och plundrades av inkräktare i 16th. Befolkningen i Timbuku har sedan krympt, och den berömda staden ytterligare hotas av ökenspridning och Sahara, som deponerar ton sand på staden årligen genom sandstormar.

Ordet Timbuktu kommer från det språk som talas av Tuareg nomaderna: det ålderdomliga engelska stavningen är Timbuctoo . Relaterat till berber och andra arabiska handelsmän, Tuareg talar Timbuktu Tamasheq, en dialekt som i dag är känt för att bara en handfull talare men talade en gång med många fler. Även engelsktalande förknippar staden med avståndet och mystik, var det väl känt att araber och andra handlare då den tjänade som centrum för kultur och handel under 14 och 15-talen.

Timbuktu läge nära Niger flod gör det till ett naturligt val för handel, och även ger medborgarna mat och husrum. Arkitekturen i Timbuktu präglas av användningen av lera som byggnadsmaterial, och de flesta byggnader som låg på marken med lätt rundade kanter och platta tak. Medborgarna använder ofta tak som uterum och arbetsyta när sandstormar inte gör det utomhus för farligt. Timbuktu är också hem för flera kända moskéer, inklusive Sankore, Djingareyber och Sidi Yahya, som alla är gjorda av de utmärkande leran som präglar byggnaderna i Timbuktu. Den allt större hot mot Timbuktu från stränder Sahara ledde FN att utse år 1988 är ett världsarv, och som en plats i fara 1990. Denna beteckning tillät staden att få hjälp med restaurering av kända byggnader som Djingareyber moské. Sidi Yahya, med dess moriska-influerade arkitektur, är fortfarande i bruk som en aktiv moské och är i gott skick. Sankore är i dåligt skick, men de utmärkande pyramidformad Mihrab är fortfarande intakt. Islamiska lärda hoppas att återställa moskén, som låg en gång i hjärtat av universitetet i Timbuktu, säte Islamiska lärande i staden.

På grund av ökenspridning och därmed sammanhängande frågor, Timbuktu är en mycket svår stad att leva i. Den varma torra Harmattan vind ger enorma mängder sand in till staden varje år som hotar bostäder, jordbruk och vattenförsörjning utöver skada berömda arkitektoniska särdrag i staden. Staden har försökt att bevara sitt kulturarv genom samarbete med internationella organisationer, samt fastställde Ahmed Baba Center 1974 för att bevara ovärderliga muslimska handskrifter från den berömda bibliotek i Timbuktu.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.