Var är Bayern?

Om du någonsin hört talas om bayerska köket, den bayerska språk, eller ens Bavarian grädde, kan du väl ha undrat var i världen Bayern. Tittar på en karta över världen eller i Europa är inte sannolikt att vara upplysande. Detta beror på att Bayern är inte ett land, utan snarare den största av de 16 delstater i Tyskland.

Bayern ligger i sydöstra Tyskland, och gränserna Schweiz, Österrike och Tjeckien. Den södra gränsen av Bayern, som gränsar till Österrike, är indelningen av de bayerska Alperna. Huvudstaden i Bayern München, där Oktoberfest äger rum varje år. Andra viktiga bayerska städer inkluderar Augsberg, Nürnberg och Regensburg. Donau och viktigaste floderna flyter genom Bayern, liksom många andra mindre vattendrag. är Bayern anses vara en av de tre "fria stater" i Tyskland, även om denna term är enbart historisk. Under medeltiden blev Bayern ett hertigdöme, och det blev ett kungadöme 1808. Bayern förblev en oberoende enhet fram till 1871, då det blev en del av det förenade Tyskland efter förlusten i den österrikisk-preussiska kriget.

skillnad från mycket av det övriga Tyskland, Bayern traditionellt romersk-katolska. Faktum är Pope Benedict XVI invånare i Bayern. Bayern har också sitt eget politiska parti, Kristligt sociala unionen, som har varit det största partiet i staten sedan 1957. Förutom påven, många kända personer har kom från delstaten Bayern, däribland konstnären Albrecht Dürer, kompositörer Richard Wagner och Richard Strauss, författaren Thomas Mann och regissören Werner Herzog.

Bayern har en rik kultur, delvis på grund av sin långa period av självständighet. Många av traditionerna är från medeltiden, då området var ett hertigdöme. Bayern är mycket stolt över sin kulturhistoria och medeltida sånger och dikter i bayerska dialekt som lärs ut till barnen i bayerska skolor. Utanför Tyskland är bayerska kulturen ofta mer synliga än andra tyska kulturella traditioner och allt bayerska ofta felaktigt anses representativa för landet som helhet. Till exempel är Oktoberfest, uteserveringar, och traditionella bayerska folkdräkter vanligen presenteras som "tysk" i många sammanhang.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.