Vad oceanien?

Oceanien är ett ord för en stor region som omfattar Australien, Nya Guinea, Nya Zeeland, och öarna i Melanesien, Mikronesien och Polynesien. Termen myntades 1831 av franska utforskare Dumont d'Urville. Idag är den term som ibland används för att beskriva en kontinental område, i stället för att fokusera enbart på Australien. Sammantaget är befolkningen i Oceanien omkring 36 miljoner, med alla utom 11 miljoner bor i Australien eller Nya Zeeland. Det finns omkring 19 länder som antingen redan existerar helt inom eller överlappning med Oceanien, oräknat flera områden i Frankrike, Storbritannien, Chile, USA och Australien. Spänner över ett område i havet ungefär lika stor som Sydamerika, tre olika områden i Oceanien består av idel små öar-Melanesien, som är direkt norr om Australien, Mikronesien, som ligger norr om det, och Polynesien, som ligger öster .

Oceanien är ovanlig för att vara den senaste kontinenten areal som skall öppnas för kolonisation från resten av världen-samtidigt som Amerika hade koloniserats av européerna under tidigt 17th century, Oceanien koloniserades inte förrän sent 18 och tidigt 19. talet. Delvis på grund av detta, är oceanien obefolkade förhållande till andra kontinenter på jorden. En annan anledning är för stora swaths av obeboelig öken i Australien.

historia mycket av Oceanien innan europeiska koloniseringen likaledes är relativt kort, men fortfarande gamla. Några öar, till exempel Australien och Nya Guinea, har varit bebodd i 50. 000 år, producerar några av de tidigaste fossil av människor utanför Afrika. Resten av regionen avgjordes först långt senare, i de flesta fall tidigast 1000 f Kr. Under de närmaste 2000 åren, infödda använder Outrigger kanoter sakta utspridda i resten av området.

Som nämnts kan Oceanien delas upp i fyra regioner: Australasien, Melanesien , Mikronesien och Polynesien. Australasien består av Australien och Nya Zeeland. Melanesien består av Fiji, en del av Indonesien, Nya Kaledonien (Frankrike), Papua Nya Guinea, Salomonöarna, och Vanuatu. Mikronesien består av Mikronesien, Guam (USA), Kiribati, Marshallöarna, Norra Marshallöarna (USA), Nauru, Palau, och Wake Island (USA). Polynesien består av Amerikanska Samoa (USA), Chatham Islands (UK), Cook-öarna (Storbritannien), Påskön (Chile), Franska Polynesien (Frankrike), Hawaii (USA), Loyalty Islands (Frankrike), Niue (NZ ), den Pitcairnöarna (Storbritannien), Samoa, Tokelau, Tonga, Tuvalu, samt Wallis-och Futunaöarna (Frankrike).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.