Vad är talibanerna?

talibanerna eller Talibanerna är en sunnimuslimska rörligheten domineras av personer med pashtunska etnisk identitet som Afghanistan från 1996 till 2001. Även om förskjutning av talibanerna från regeringen under 2001 kraftigt destabiliserats organisationen, har den fortfarande aktiva medlemmar, inklusive människor från andra delar av världen som reste till Afghanistan för att stödja arbetet för talibanerna. Under talibanernas år av kontroll över Afghanistan, gjorde de flesta regeringar runt om i världen känner igen den som en legitim regering, på grund av farhågor om kränkningar av mänskliga rättigheter.

Ordet "Taliban" kommer från arabiska ordet Talib , som betyder "student". Organisationen grundades av Mullah Mohammed Omar, en ytterst gåtfull person som gick under jorden 2001 efter organisationens fall från makten. Medlemmar av talibanerna var ursprungligen religiösa studenter som utvecklat en mycket konservativ tolkning av islam och Sharia eller islamisk lag. Under Afghanistans långa och bittra inbördeskrig, började medlemmar av talibanerna en långsam till makten, och gruppen slutligen tog kontroll över större delen av Afghanistan, lovar att sätta stopp för stridigheter mellan olika band Mujahideen , eller grupper av soldater ledda av krigsherrar, för att göra Afghanistan till en säkrare plats. början var talibanernas maktövertagande faktiskt emot med spänning av många afghaner. Gruppen hävdade att det skulle återställa muslimska värden till Afghanistan, förankring från många muslimska länder, och man lovade att stoppa våldet. Det visade sig dock talibanernas regim sura. Rörelsens extremt konservativ tolkning av muslimska traditioner och värderingar kom att bli ett stort hinder för många afghaner. under talibanerna, kvinnors rättigheter begränsades kraftigt, och "blygsamhet polis" verkställas strikta regler om vad kvinnor kan slitage, studera och göra. Män förväntas växa traditionella skägg och kulturella uttryck i Afghanistan blev praktiskt taget obefintlig. Afghaner fick inte spela musik, flyga drakar, klappa vid idrottsevenemang, eller att delta i en rad andra aktiviteter som är tillåtna i andra muslimska nationer. Arbetslösheten sköt i höjden under talibanerna, lägga stort till social oro. Förutom att det är extremt konservativ, talibanerna också väckt global vrede genom att stödja terrorism, antingen direkt genom träningsläger, eller indirekt genom ekonomiskt bistånd. Talibanerna också bidragit till expansionen av Afghanistans opium marknaden, exportera denna jordbruksprodukt i ton. Enligt Afghanistans svaga ekonomin, vände några afghaner till opium att försörja sig, ledande Afghanistans opium exporten till ca 75% av den globala tillgången av 2000-talet.

År 2001 kom talibanernas kontroll över Afghanistan till ett slut, med en invasion som leddes av amerikanska trupper. Även om talibanerna besegrades snabbt, kvar trupper i Afghanistan för att ta itu med rebellerna och den låga nivå inbördeskrig som utbröt efter talibanerna föll. Dessa trupper sökte också medlemmar av talibanerna att ställa dem inför rätta för brott mot mänskliga rättigheter och påstådda krigsförbrytelser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.