Vad är smörjelse?

smörjelsen är en verksamhet där oljor, salvor och andra ämnen tillämpas på människor eller föremål, vanligtvis som en del i religiösa ceremonier. Smörjelsen är en gammal praxis, med olika kulturer över hela världen öva smörjelsen, och det fortsätter att vara en viktig del av den praxis som många religioner idag. Många människor har blivit smord under någon period eller annat i sina liv, och vissa människor är smorda regelbundet, i enlighet med lärdomar av deras tro.

Bruket att smörja någon kallas ibland smörjelse , särskilt i den kristna traditionen. Någon kan vara smorde som en del av en religiös ceremoni, särskilt en invigning, och människor är också klassiskt smorde på döden och andra viktiga händelser i livet, såsom äktenskap. Statyer får också ceremoniellt smorde på speciella helgdagar, särskilt i Asien. En rad olika ämnen kan användas för att smörja någon. Vatten är ett vanligt val, som är eteriska oljor, mjölkprodukter och fetter. Någon kan också vara smort i aska, färg, och en rad andra ämnen, vanligtvis ämnet välsignad innan tillämpas. Pannan är en gemensam plats för smörjelsen, som är händer och fötter, och ibland andra punkter på kroppen betraktas som heliga platser för att smörjelsen också.

Mest klassiskt, folk smord av religiösa officiants, såsom präster, men man kan också smörja sig själva. Den kristna bruket av bevattning sig med vigvatten som inträder i en kyrka är en form av anointment, till exempel, och vissa shamaner och heliga män smörja in sig innan man inleder viktiga ceremonierna.

Ofta smörjelsen används som en form av rening och helgelse, med den smorde enskilda övervägs, åtminstone för en kort tid, fri från synd och ondska. Människor har ofta begärt att få smorde före slaget, i rädsla för att dö i strid, och smörjelsen praktiseras både före och efter döden i kulturer över hela världen, som en del av sörjande processen och för att skydda de dödas andar.

Att smorde kan vara en mycket intensiv upplevelse, eftersom det ofta sker i en mycket kontrollerad, helgat miljö. Medan någon är smord, kan böner talas eller sjungas, och smorde kan även gå in på bönerna. Eftersom smörjelse förknippas så intimt med inledande och förändringar liv, kan händelsen vara betydelsefulla för ämnet samt hans eller hennes anhöriga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.