Vad är sfinxen?

en sfinx är en mytologisk varelse från Medelhavsområdet och Mellanöstern med kroppen av ett lejon och huvudet av en person, bagge, eller hök. Den mest berömda skildring av en sfinx är förmodligen Sfinxen i Giza i Egypten, och när folk talar om "The Sphinx," det är oftast sfinxen de tänker. I själva verket kan många skildringar av sfinxer finns över hela Egypten, Mellanöstern och Grekland, och sfinxer ingick ibland som teman i europeiska konstverk i olika epoker. har De egyptiska namnet på sfinxen förlorats till historien, ordet "sfinxen" kommer från ett grekiskt ord som betyder "att strypa", en hänvisning till den grekiska versionen av sfinx. I grekisk mytologi, hade sfinx ansiktet av en kvinna, och hon utmanas förbipasserande att svara på gåtor. Om de inte svara på gåtor, hon hotade, skulle hon strypa dem. En av de grekiska Sphinx gåtor är känt främst: vad går på fyra ben på morgonen, två ben på eftermiddagen, och tre ben på kvällen? Den Sfinxen verkar ha byggts omkring 2500 BCE, från en befintlig sten outcropping. Tyder på att Sfinxen skapades av utgrävningen av outcropping och sedan lyfta den exponerade sten, och Sfinxen var en punkt i mitten av ett stort tempel komplex ansluten till Pyramiderna. Den massiva staty ansikten öster, med ett litet tempel beläget mellan sina framben. I århundraden var det i stort sett begravd i sanden, tills att grävas ut i början 20th century.

Historiker är inte bara otydlig om vad Sphinx hette, de är också osäker på vem sfinxen byggdes för. Under många år trodde man att sfinxen byggdes av farao Khafra, eftersom hans pyramiden är precis bakom Sphinx. Men records konflikter, Sphinx kan ha byggts av Khafra far, eller av någon helt annat. I vilket fall som helst roll statyn i ett komplex av tempel och pyramider var antagligen som en väktare. Den grafiska framställningen av sfinx ingår ofta tanken att djuret fungerar som en väktare. I Egypten byggdes sfinxer längs gångvägar som leder till tempel komplex, och avbildad i konstverk på platser som antydde att de var avsedda att vakta. Grekerna verkar ha lånat den legendariska vilddjuret från egyptierna och deras sfinx även fungerat som förmyndare, liksom sfinxer avbildad i Mellanösterns konst.

At dess högsta punkt är Sfinxen 65 fot (20 meter) höga, och statyn är runt 185 fot (57 meter) lång. Modern besökare på Sfinxen kommentar ofta på den skada som statyn har fortsatt under åren. Arkeologer misstänker att mycket av denna skada har orsakats av naturliga brister i kalksten som fördjupades av svåra väderförhållanden, det smog på angränsande Kairo också verkar ha en skadlig inverkan på Sfinxen. En legend fortsätter att sfinxen har använts för målövning av trupperna från Napoleon, som påstås käppar i hjulet statyns näsa, i själva verket framgår det att det i näsan förstördes innan Napoleon ens var född.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.