Vad är folkmord?

Termen "folkmord" används för att hänvisa till en planerad, systematisk och avsiktlig förstörelse av en särskild kulturell, etnisk, politisk, religiös eller rasgrupp. Många exempel på folkmord kan hittas i historien, en del anmärkningsvärda 20th century folkmord inträffat under nazisterna under Förintelsen, i Bosnien under Slobodan Milosevic, och i de afrikanska regioner i Rwanda och Darfur. Tillsammans håller det internationella samfundet att folkmord är ett avskyvärt handling, och flera försök har gjorts att ingripa i uppenbara folkmord.

myntades Denna term 1944 av Rafael Lemkin, en man som kände som han talade, eftersom han rymt från Polen strax innan nazisterna tog över. Enligt Lemkin, är folkmord inte nödvändigtvis något som händer på en gång, det kan vara extremt gradvis men fortfarande syftar till slutmålet av total förintelse. Detta kan göra folkmord svårt att hitta ibland, eftersom det kan vara långt med den tid utomstående observatörer inse vad som händer. Det finns flera sätt att genomföra ett folkmord. Vinnarspel mord av gruppen i fråga är vanligt, naturligtvis, som är vålla allvarliga skador som leder till massiv förlust av människoliv. Folkmord kan vara mer förrädiskt liksom, till exempel, får gruppens medlemmar att tvingas genomgå sterilisering, och deras barn får tas från dem och tagit upp som barn till en annan etnisk grupp. Ett annat gemensamt drag för många folkmord är avsiktlig undergrävts livskvalitet för gruppen, som sågs i Polen när judiska folket tvingades in i getton. Genom att skapa situationer som är ohållbart för livet, ta bort förmågan att reproducera, och mördar folk i en etnisk grupp, kommer ett folkmord sakta men säkert se till att gruppen är utsuddade.

1948, Förenta nationernas generalförsamling antog en lag om att förklara att folkmord var olagligt och klart definiera begreppet, i syfte att undanröja oklarheter. Sedan dess har flera regeringschefer åtalats för folkmord, och flera fall av folkmord har identifierats och åtgärdas. Men FN har anklagats för att vara långsam att agera i situationer där folkmord kan misstänkas.

Några andra exempel på folkmord omfattar massutrotning av kristna armenier i Turkiet i början av 20th Century, tvångsarbete marscher och läger av Stalin i Ryssland och de ökända Rape of Nanjing som begicks av japanska styrkor i början av andra världskriget.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.