Vad är ett Sleeper Cell?

En av de mest försåtliga taktik vid en terroristorganisation förfogande är genomförandet av en Sleeper Cell . En Sleeper cell består av hemliga agenter som får särskild utbildning i sina hemländer och därefter tilldelas assimileras in i ett annat lands kultur och samhälle. Dessa Sleeper medel kan tillbringa år utför sina vanliga arbetsuppgifter, samtidigt som lever djupt undercover, sedan plötsligt ta emot order från sina utomeuropeiska handlers antingen begå ett terrordåd eller stöd för dem som kommer.

enskilda medlemmar i en Sleeper Cell kanske inte ens känner till varandra, eftersom trovärdigt förnekande under polisförhören kan vara livsviktiga. En sleeper agent kan arbeta för en flygbiljett kontor, till exempel, medan en annan kan arbeta på ett biluthyrning företag eller en kemisk fabrik. När befälhavarna för terroristorganisationen vill aktivera ett Sleeper Cell, får varje ombud får bara namnet på en kontaktperson eller bara ta emot hans eller hennes specifika order. Flygbolaget försäljaren, till exempel, får bara höra att erbjuda biljetter till 4 män reser från Tyskland till New York. Den biluthyrning agenten får bara höra att plocka upp dessa män från flygplatsen och leverera dem till kemisk fabrik. Denna process försäkrar att ingen enskild medlem i Sleeper Cell är medveten om hela planen. Det kan vara otroligt svårt för myndigheter att spåra upp och omintetgöra sovvagn celler på grund av sin konstruktion dimmigt. Om de enskilda medlemmarna i en Sleeper Cell är välutbildade och engagerade i sin sak, kan de smälter lätt in i samhället utan att höja några misstankar. En Sleeper cell inte nödvändigtvis behöver hålla regelbundna möten eller genomgå kompletterande utbildning för att utföra sitt uppdrag. Medlemmar går helt enkelt över sina dagliga rutiner tills en hanterare kontakter dem för ett uppdrag. Vissa Sleeper medel kan inte ens vara fullt medvetna om sina skyldigheter, att tro att en välvillig myndighet helt enkelt betalt för sin utbildning och kostnader invandring.

Händelserna kring 9 /11 pekat på faran med sovande celler, eftersom ett antal amerikanska medborgare hade tillhandahålla materiellt bistånd till den faktiska terrorister. Medan vissa kanske har helt enkelt varit utför sina vanliga arbetsuppgifter, andra var troligen medlemmar sovande celler aktiveras för att utföra viktiga stöd för verksamheten. En student pilot som endast studerat start förfaranden, till exempel, skulle vara ett idealiskt medlem i ett Sleeper Cell. Ett flygbolag bagage handler som kunde smuggla vapen ombord på ett plan utan förvarning skulle också vara en nyttig medlem i en Sleeper Cell. Vissa Sleeper medel kan vara fullt medvetna om sina roller i en operation, medan andra kan vara avsiktligt förvaras i mörker tills anmodats att vidta åtgärder. Därför är ett Sleeper Cell attack kan vara så notoriskt svårt att motverka. En Sleeper cell är ofta upptäcks genom dold övervakning och infiltration av en dubbel agent.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.