Vad är en monolit?

Termen "Monolith" används i en rad olika sätt. I grund och botten är en monolit en riktigt stor sten, och det finns både naturliga monoliter, liksom Uluru i Australien, och konstgjorda monoliter, såsom stående stenar vid Stonehenge. Tekniskt, naturligtvis, de stående stenarna är av naturligt ursprung, men de var formad och rörd av människor. En del människor föredrar termen "Megalitiska monument" i förhållande till arkitektoniska och skulpturala monoliter, differentiering resultat av naturliga processer från resultaten av mänsklig inblandning. Detta ord kommer från det grekiska, och betyder ordagrant "enda sten. " När människor hänvisar till något som en monolit, menar de att det är extremt stor, fast, och i allmänhet fast. Vissa berg kallas monoliter, tillsammans med geologiska såsom stora vener rock exponeras genom erosion. Naturliga monoliter har länge varit ett ämne av intresse för människor, eftersom deras enorma storlek kan vara mycket imponerande och fruktansvärd.

Några nämnvärda fysiska monoliter inkluderar: El Capitan, Zuma Rock, Rock of Gibraltar, Savandurga och torn Paine. Många av dessa naturliga monoliter har minskat till intressanta och fantasifulla former som ibland har inspirerat myter och legender, såsom Old Man of the Mountain i New Hampshire.

Människan har historiskt utnyttjats monoliter i byggnads-och skulptur, skapar episk monument som intyg till komplexa kulturer. Megaliter har ristat i komplexa och häpnadsväckande skulpturer, som används som stöd arkitektoniska detaljer i gravar, tempel och palats, och ibland ristade in situ, vilket är fallet med Mount Rushmore. Omfattningen av det arbete som deltar i byggandet av ett Megalitiska monument är stor, med avancerad teknik och enorma mängder arbete, och många har spekulerat om kändisar mystiska megaliter, såsom de stora siffrorna på Påskön.

användning av stora stenar i konst och arkitektur är så utbredd att du säkert kan hitta en Megalitiska monument relativt nära håll, om du gör lite jakt. Obelisker, till exempel, är vanlig form av Megalitiska monument används för att markera viktiga områden och att hedra märkliga personer och händelser, och de finns i många samhällen.

Eftersom en monolit allmänhet inspirerar vördnad, en del människor också använda begreppet mer allmänt att prata om något eller någon häpnadsväckande, vilket är anledningen till att du får höra någon kallat "en monolit av sådan och sådan industri" eller en särskiljande byggnad som en monolit.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.