Vad är en katedral?

En katedral är en kyrka som leds av en biskop, och därmed den centrala kyrkobyggnaden i ett stift, en administrativ enhet av den större kyrka. Katedralen är känd i hierarkisk kristna samfund, såsom den katolska och anglikanska kyrkorna. En katedral är ofta, men inte alltid, en stor, imponerande byggnad, och omvänt, många stora, införande av kyrkobyggnader är inte tekniskt katedraler.

Ordet katedralen är förkortas från term domkyrka , där det används som ett adjektiv. En katedral är en kyrka som innehåller cathedra -latin för "stol"-av biskopen. I den antika världen, var ordförande en symbol för både lärare och en domare, och därför idealisk för representerar makt och uppgifter biskopen. Vad gör en katedral en katedral är förekomsten av biskopen, inte något inneboende i själva byggnaden. Därför kan en kyrkobyggnad vinna eller förlora katedral status. Vissa katedralerna byggdes som katedraler, men andra inte. Kyrkobyggnader som har förlorat domkyrka status kallas proto-katedraler . Dessutom kan en kyrkobyggnad tillfälligt tjänstgöra som en katedral, i vilket fall det som kallas en pro-katedralen .

I den katolska kyrkan är katedralen systemet mer komplext än ett enda domkyrka för varje stift. Vissa stift har samarbetat katedraler som delar myndighet. Förutom de enkla domkyrka finns katedraler med ökande nivåer av auktoritet och värdighet: den metropolitical kyrkan, primatial kyrkan och den patriarkala kyrkan, som var och som styr alla katedraler och andra kyrkor lägre i hierarkin inom deras jurisdiktion.

Även katedraler inte behöver vara utarbeta byggnader, många är, eftersom de ofta är byggda för att föreslå visuellt makt och härlighet i kyrkan. Katedraler är därför bland de största, vackraste och mest besökta kyrkor i världen, och vanligtvis en viktig milstolpe i de städer de besitter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.