Vad är en hemgift?

En hemgift är pengar, egendom eller varor att en kvinna ger som en gåva till mannen i samband med giftermålet. Bruket att använda en hemgift, även känd som brudutstyrsel , är en sed som har funnits i århundraden och var oftast praktiseras i Europa, Asien och Afrika. Modern tid har sett denna praxis slås ut på grund av övergrepp mot kvinnor som en följd av missbruk av praxis.

Historiskt sett var en hemgift ett sätt att ge en kvinna med en del av familjens förmögenhet, som hon annars inte skulle ha rätt att genom arv. Dessutom ansågs en hemgift vara det bästa sättet att skydda en kvinna från lidande övergrepp eller misshandel av sin man. Användningen av en hemgift kombinerades med en brud pris, eller snarare en summa pengar eller egendom brudgummen skulle betala till brudens familj i utbyte mot hennes äktenskap med honom.

Även om hemgift övergick ägandet av mannen, skulle kvinnan ärva hemgiften borde hon blivit änka. Omvänt bör kvinnan dö, den hemgift, minus kostnaden för bruden priset, skulle ärvas av hennes egna född biologiska barn.

Vad som började som en vana att skydda och ge en ung kvinna, dessutom växte till att bli en börda för fattiga familjer eftersom de inte hade råd att ge det en lämplig make eller dennes familj kan efterfrågan. Men bruket att ge en hemgift började också äventyra behandling av kvinnor. Även en hemgift är nu en föråldrad praxis för de flesta kulturer har vissa länder praktiseras det anpassade till modern tid.

Indien är ett exempel på ett land med hemgift tullen i modern tid. Men många av de lagar som gäller hemgifter har ändrats och som från 1961, att använda en hemgift är förbjudet, men inte ovanlig. Detta förbud mot hemgifter växte till stor del av de mänskliga rättigheterna rörelser protesterar den höga andelen dödsfall bland unga gifta kvinnor som man tror att bruket att döda dem för deras hemgift gjordes ofta av män eller deras familjer.

framskridande bouppteckning lagstiftning och kvinnors rättigheter har gjort den anpassad för en hemgift föråldrade. Kvinnor i de flesta kulturer har nu rätt att ärva och äga egendom och /eller pengar. Vidare kan äktenskapsförord, där tillåts, skydda kvinnans fastighet blir civilstånd eller gemensamma egendom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.