Vad är en helgedom?

en helgedom är en helig plats som reserverats för religiös kontemplation, hyllning, eller ceremonier. Klassiskt, helgedomar innehålla heliga föremål såsom reliker, ikoner eller andra föremål av religiös betydelse, och många helgedomar har ett utrymme där de troende kan lämna erbjudanden. När en helgedom innehåller en plats för utbud, är det känt som ett altare.

ursprungligen en helgedom var en låda som används för att innehålla reliker, ikoner, och andra religiösa föremål. Sådana lådor var av stor religiös betydelse, och de kan resa på landsbygden så att de troende kunde se dem, eller lagras i speciella byggnader, inklusive kyrkor. Med tiden, termen "helgedom" kom att användas mer allmänt för att beskriva en helig plats där sådana reliker förvaras.

Valfritt antal platser kan fungera som helgedomar. Exempelvis vissa gravar blivit helgedomar, eftersom de troende vill besöka dem och hedra de människor som är begravda där. En helgedom kan också vara en del av en kyrka eller annan religiös struktur, med många religioner hålla dyrbara reliker i vården av religiösa officiants så att pilgrimerna kan besöka. Man kan också bygga helgedomar i hemmet, i många österländska religioner, bostäder och företag har personliga altare tillägnat de förfäder eller specifika gudar, och många kristna gör helgedomar i sina trädgårdar med religiösa statyer att skapa en plats att sitta och betrakta religiösa frågor. Till exempel i buddhistiska tempel, anses det oartigt att visa fotsulorna, så du bör vara försiktig med hur du sitter. För människor med olika trosuppfattningar nu skrin av intresse och nyfikenhet, sådana märken av respekt är mycket uppskattat av djurhållare till helgedomen och religiösa besökare. I vissa fall måste alla som besöker en helgedom följa vissa uppföranderegler, oavsett tro, och det kan hjälpa att ha en lokal guide hjälper dig.

Termen "helgedom" används också ibland i en sekulär mening. Till exempel är de områden av katastrofer och dödsolyckor ibland förvandlas till helgedomar med olika föremål som minne av händelsen, och sådana platser ofta behandlas med samma vördnad som ges till religiösa helgedomar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.