Vad är en enklav?

geografi, är en enklav ett land som helt omges av en annan nation. Vanligast, är en enklav också en exklav, vilket betyder att det faktiskt satelliten i en större modern stat. Enklaver kan bildas av flera ett skäl, men ofta leder till administrativa och politiska frågor, och försöker ofta görs för att eliminera dem. Termen används också för att hänvisa till ett grupperat religiös eller etnisk grupp i en större, vilket är fallet med San Franciscos Chinatown.

Ordet kommer från det gamla franska enclaver , som betyder "att bifoga. " Ordet härstammar från ett latinskt ord, Clavis , som betyder " nyckel. "Många enklaver bildades när officiella nationella gränser drogs, ibland resulterar i fickorna på människor av annan nationalitet fångade inuti ett annat land. Detta ofta lett till politiska omvälvningar, som människorna i enklaven kan bli avskurna från sin mor nation. I vissa fall kan en enklav bemannas av personer med olika etnisk, religiös eller politisk bakgrund från omgivande land, vilket kan leda till spänningar.

Två av de mest kända exemplen på en enklav är Lesotho, som är innesluten inom gränserna för Republiken Sydafrika, och Vatikanstaten, en självständig enhet inom Italien. Västberlin är ett historiskt exempel på en enklav, eftersom det ligger helt i östra Tyskland. Västberlin är en utmärkt illustration av den vanligaste typen av enklav, som vanligtvis består av en liten by i ett separat nationalitet är beläget i ett annat land. I många tidigare kolonier, enklaver finns i stora antal. Indien, till exempel, har över 80 bangladeshiska enklaver inom dess gränser. Flera öar är också enklaver, eftersom de är omgivna av territorialvatten en annan nation. Många av dessa öar enklaver greps för politiska eller militära fördel, och de ockuperande nation är ovilliga att överlåta marken.

När en enklav är en exklav, avtal uppnås vanligtvis mellan modern nation och det land som omger enklaven. Dessa avtal se till att medborgarna i enklaven inte är helt avskurna, och typiskt omfatta åtgärder för att skydda luftrummet och förmågan att passera fritt mellan gränser. I vissa fall kan medborgarna i en enklav lobbyn för att tas upp av omgivande nation, särskilt om enklaven är liten, och invånarna har antagit språket och kulturen i sina grannar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.