Vad är en anabaptist?

En anabaptist är medlem i en av de många anabaptist kristna sekter som uppstått under den radikala reformationen på 1600-talet eller ännu senare. Några exempel på kyrkor som anses anabaptist inkluderar Amish, Hutteriter, baptister, mennoniter, Church of the Brethren, kväkare, och bröder i Kristus. Som ni förstår av denna lista tar Anabaptism en mängd olika former, och det är ett otroligt varierande gren inom den större teologiska familj av kristendomen. Den definierar varumärke Anabaptism är ett förkastande av begreppet barn dop. Anabaptistsna tror att spädbarn inte kan hållas ansvariga för synd, eftersom de inte har kunskap om gott eller ont, och så att de inte döpa sina barn eller ära barndop. I stället anser en anabaptist att dopet är en bekännelse av tro och anabaptistsna praxis troendes dop, där människor väljer dopet som ett uttryck för sin religiösa tro.

anabaptistsna hålla flera andra drag gemensamt. De anser att Bibeln är den ultimata religiösa auktoriteten, förkasta myndigheten i Rom under den kristna tron, och många också tar sin inspiration från den tidiga kyrkan, försöker leva som Jesus och hans jämnåriga gjorde. Avslaget på barndopet är också en återspegling av den tidiga kyrkans värderingar, Jesus själv, när allt var döpt som vuxen av John the Baptist.

Många anabaptist sekter också sätta fokus på att leva ett enkelt liv. Det är vanligt att medlemmarna i en sekt anabaptist att arbeta tillsammans med välgörenhetsprojekt också, och många anabaptistsna tycker att välgörenhet är ett viktigt uttryck för kristna värderingar. Vissa anabaptist kyrkor är också pacifist, och ibland ganska radikalt och hävdade att Kristus var radikal och att de skulle följa i hans fotspår.

Reformationen var en period av intensiv oro och kamp i Europa, och anabaptistsna var bara en bland ett urval av splittring kristna sekter som gjorde uppror mot Rom och försökt att omdefiniera tron. Många anabaptistsna trodde på separation mellan kyrka och stat, bland annat, och de ansågs radikala av sin samtid. Termen "anabaptist" var ursprungligen ett nedsättande, som betyder "att döpa igen. "

I USA i synnerhet, är Anabaptism lever och mår bra, med många kyrkor hela Nordamerika uttrycker anabaptist värden. Detta är troligen relaterade till den massflykt av anabaptistsna från Europa efter reformationen, vissa trodde att de kunde skapa sina egna religiösa samfund i den nya världen när de var fria från förföljelse. USA husen också några mycket konservativt anabaptist sekter, såsom Amish och gamla ordningen mennoniter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.