Vad är en Tornado?

Ordet tornado kommer från spanska språket och betyder att vrida eller vända. En tornado är en virvelvind produceras av atmosfäriska förhållanden, främst extremt lågt tryck, under en kraftig åska. Tornados tur vanligtvis moturs. De visas tratt som formade kolumnerna häftigt roterande vindar som når ner från en storm och röra marken. Även om en tornado är inte alltid synlig för ögat, kan tornadic villkor fortfarande hämtas på radar eller en tornado kan bli synlig även efter skräp och smuts dras in i den. kan en tornado också kallas en Tornado , men detta är tekniskt sett inte en korrekt term. Medan de två orden används ibland omväxlande, en kanal moln är annorlunda, inte i dess make up, utan i det faktum att den inte vidrör marken. Ett annat namn som ofta används för att beskriva en tornado är twister , på grund av dess våldsamma vridande rörelse.

Tornado är en av de mest oförutsägbara och destruktiva krafter i naturen, ofta förstör allt i sin väg. En tornado är vanligen föregås av kraftiga stormar, som kan omfatta blixtnedslag, kraftiga vindar, och ofta hagel. Det kan ändra kurs utan förvarning och brukar åtföljas av ett brusande ljud, eller som vissa beskriver det, ljudet av godståg. De Fujita Scale mäter styrka eller intensitet tornados och använder fem kategorier för att avgöra hur skadliga varje storm är. En F-1 anses vara måttlig, F-2 signifikant, F-3 svår, F-4 förödande, och F-5 otrolig. Det är en beteckning för F-6, men det anses otänkbart, med vindar når ut till över 319 miles per timme (eller cirka 510 kilometer per timme).

Även tornados kan inträffa var som helst i världen, det finns fler tornados i USA varje år än i något annat land. Det finns även en del av den amerikanska kallade Tornado Alley, som sträcker sig från Mellanvästern i söder. Förenade kungariket tycks uppleva en hel del tornados också, och Kanada ser sin andel, men de flesta kanadensiska tornados klassificeras i F-1 kategorin.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.