Vad är en Sotdae?

besökare Korea ofta ha en chans att se sotdae , stolpar eller pelare som är toppad med snidade djur, särskilt fåglar. En sotdae tjänar flera funktioner i det koreanska samhället, i egenskap av ett föremål för dyrkan och som en kanal till himlen. Dessa objekt är oftast ses på landsbygden Korea, där folk behåller traditionell folkmusik övertygelser och seder, och de är normalt finns runt utkanten av en by.

Placera en sotdae eller en grupp av dessa objekt vid gränsen i en by är tänkt att värja onda andar bort från insidan av byn, samtidigt uttrycker en gemensam önskan om lycka och lycka. Sotdae serverar även en mindre funktion som gräns markörer, vilket gör det lätt att skilja den officiella inledningen av en by. Dessa höga stolpar är avsedda att föra önskningar och förhoppningar av byborna närmare himlen, så att de kan höras av gudarna.

People också bygga sotdae att högtidlighålla viktiga händelser i livet, speciellt gradering i vilket fall sotdae kan utökas med en drake eller något annat mytomspunnet djur, och målade i ljusa färger. Commemorative sotdae placeras vanligen i människors varv, så att hela samhället vet vem firar och varför.

Ursprunget till sotdae verkar vara gammal. Tyder på att grova formerna av dessa intressanta markörer har konstruerats så långt tillbaka som till bronsåldern i norra Asien. En typisk sotdae är mycket hög, och antingen snidade i trä eller byggs från flera stenblock staplade på varandra. Den Topper är mest klassiskt en snidad anka, men även andra fåglar och djur kan användas som bra, och ibland flera fåglar kröna en enda sotdae. på vilken nivå i konstnärskap är också mycket olika. I vissa fall, hällristningarna är mycket utsmyckade och exakt, med en hög detaljnivå och visuella intresse. I andra fall är en sotdae mer rå, med en vag form representerar fågel eller ett djur, ibland ett enkelt V i trä får kröna polen.

En relaterad begrepp jangseung , består av en personal toppat med en carving av trä ansikte. Dessa mänskliga avbildningarna ställs upp för mycket av samma skäl som sotdae är, men de kan också fungera som stand-ins för gudar, och de kan placeras runt gravar och kyrkogårdar för att hålla onda andar borta från de döda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.