Vad är en Peace Pipe?

En fred pipa, eller Calumet , är ett traditionellt Native American verktyg som används för ceremonier och ritualer tribal. Normalt är de dekorerade och endast användas för speciella tillfällen. Freden röret andliga och legendariska betydelse för många indianer, och förknippas med White Buffalo Calf Woman.

Flesta fred ledningar består av en lång trä stam dekorerade med fjädrar och pärlor, och en sten PIPHUVUD. De material som används för PIPHUVUD varierar från stam till stam, men vanliga material innebär catlinite eller röd Pipestone, lera, horn, och lax alabaster. Skålen är ofta dekorativt snidade och polerade använder olja. Catlinite har värderats särskilt, och bryts omfattande fyndigheter i Minnesota.

Även om trä och sten kombination som beskrivs ovan är den vanligaste formen av fred pipa, kan termen användas för att beskriva någon ceremoniell pipa användas av alla stammar. Vissa kan vara kort och helt huggen ur sten, medan andra har ett ben stam och skål snidade i horn. Lakota legender motsvarar trä och sten konstruktion, så det är oftast används som ett exempel på den ceremoniella enheten.

Peace rören är vanliga under hela stammar i centrala USA, inklusive Lakota Sioux, hemma i North och South Dakota. Enligt Lakota legender, togs de första fred röret till stam av en mystisk kvinna som visade sig vara den legendariska White Buffalo Calf Woman, en stor andlig siffra i traditionella historia. Enligt en berättelse av röret ursprung, sa White Buffalo Calf Woman stamledare att röka pipa innan fördragen och ceremonier eftersom det innebär att sinnet på tankar om fred.

Byggandet av fred ledningar är viktigt att deras symbolik till indianer. Trä stamceller är tänkt att representera kvinnlig makt och växtriket. Stenen skål, som ibland insvept i päls eller ristade med buffel, är en symbol för manlig makt och djurvärlden. Då gick de två halvorna av fred röret representera hela skapelsen i harmoni.

"Peace pipe" är egentligen en europeisk term för ceremoniell pipa, baserat på dess användning i beredningar för fördragen. Film och TV har länge främjat en falsk bild av användningen av röret, som visar det som ett verktyg för hövdingen och även tvingat på utlänningar som ett sätt att göra dem hosta och ser dum. I sanning är ceremoniell pipa av stor andlig betydelse för stammens traditionella metoder, och används i många former av bön och stammar riter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.