Vad är en Dugu?

En Dugu är en helig uråldrig rit som utförs av Garinagu, även känd som garifuna, etnisk grupp i Centralamerika. Den Dugu kallas Feasting of the Dead och utförs som en höjdpunkt respekt, uppskattning och känsla för förfäder Garinagu. Det är en av tre huvudsakliga riter och är den mest berömda i Garinagu kultur. Den Dugu används för att förklara ett särskilt problem eller olycka i en gemenskap.

Det Garinagu är en blandad etnisk grupp som huvudsakligen återfinns i Belize. Också bebor Honduras, Guatemala och Nicaragua, Garinagu är ättlingar till afrikanska, Arawakiska och Carib människor. De kallas ibland för indianer eller garífuna, och det finns cirka 300. 000 av dem bor i Amerika.

Dugu utförs av Garinagu, kombinerat med utfodring av de döda och de bada Spirit of the Dead, ära vikten av Garinagu förfäder. Den Dugu utförs när en avliden förfader gör en begäran till en levande människa. Begäran tas till en ceremoni som kallas Arairaguni ( "den få ner"), och ceremonin hålls av shamanen eller healern av samhället, kallad Buyae. Under Dugu, till Buyae kallelse andliga hjälpare, kallas hiuruha, hjälpa till att förklara ett problem. dessa problem som Dugu försöken att förklara kan innehålla många saker: en oförklarlig död, en serie av torka, en sträng av olyckor, en för tidig sjukdom eller många andra saker. I Dugu, shamanen, med hjälp av andliga hjälpare, kontakt med avlidna förfäder. Förfäder, som kallas Gubida, kontaktas på uppdrag av misfortuned familjen, på vilken punkt den avlidna kommer att göra sin vilja känd för familjen, och förklara den situation tas upp.

Som ibland veckolång fest, bringar Dugu i hela familjen för att hedra avlidna förfäder. Den Dugu utförs vanligen ett helt år efter antagandet av den avlidne, och i allmänhet i byn där familjen härstamning ursprung. En liten jordhög är tillverkade utanför huset där förfäder levde, och sprit kanaliseras genom denna kulle. Den Dugu ritualen ingår dansa, sjunga och mat att dela. Mest helig handling av Dugu, den amalihani, är en dans som utförs och leds av Buyae som innebär införande av sprit till ritual.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.