Vad är en Chador?

En chador är en lös dräkt som är sliten som en mantel med några fromma hinduer och Muslimas. Många människor förknippar chador specifikt med Iran, men det är också slitna i andra delar av Mellanöstern, särskilt i Saudiarabien. Muslimas bär vanligtvis sina chadors med hijab, huvudduk som täcker håret, halsen och nacken, för att säkerställa att deras utseende överensstämmer med islamiska lagar om blygsamhet och comportment.

rötter slöja och som täcker upp visas vara gamla, muslimska samhället var knappast den första som behandlar sina kvinnor. Men slöja säkert nått nya höjder under blomningen av islamisk kultur i Mellanöstern, och chador verkar vara en uppfinning av den muslimska världen, men det har också anammats av vissa hinduer, och ordet "chador" är egentligen från det Urdu ordet Chadar , som betyder "duk" eller "täcker. " är en typisk chador skära i form av en öppen halvcirkel. Bära plagget, kvinnor dra den över huvudet, tryckte den stänga framför, exceptionellt deras kroppar i tyget. När chador är slitna och har rätt storlek, täcker allt utom händer, fötter och ansikte, med hijab fungerar som extra säkerhet för att garantera att ingenting oförsiktiga kommer att avslöjas.

Traditionell chadors finns i en mängd olika färger, som kan förvåna personer som är bekanta med bilder i svart-draperad muslimska kvinnor på gatorna i Mellanöstern. Tendens att använda svarta chadors framkommit i 20th Century Iran, när svarta sågs som mer blygsam och lämpliga för kvinnor av god avel. På landsbygden kan mer färgglad chadors ses, och även i områden där den svarta chador är vanligast, är det inte ovanligt att se ett ljus hijab titta fram underifrån.

Några mycket traditionell kvinnor bär chador med ruband, ett vitt förkläde som startar under ögonen och går ner framför kroppen. Detta är dock inte krävs, och det blir alltmer ovanligt.

Vad är sliten nedanför chador är en fråga om personlig smak. I revolutionära Iran, till exempel många kvinnor skavde mot kravet i chador, klädd vågade kläder under, där ingen kunde se dem. Andra vill bära blygsamma kläder under deras chadors som ett uttryck för fromhet och som en fråga om smak och personlig komfort.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.