Vad är ekoturism?

Ekoturism är en form av turism som lägger en stor vikt vid bedömning och skydd av miljön, med ecotourists reser till områden av ekologiskt intresse runt om i världen. Denna form av turism är också ibland kallas ekologisk turism, resor, eller ansvarsfull turism. Liksom andra former av turism, ekoturism har berör några mycket komplexa miljömässiga, sociala och etiska frågor och ett antal professionella organisationer gick samman för att skapa en fast definition för ekoturism, så att standarder kan fastställas för ekoturism program.

För att kvalificera som ekoturism, måste flera kriterier vara uppfyllda. Det viktigaste kriteriet är, i ögonen på många människor, minimal miljöpåverkan, eftersom människor inte vill skada den naturliga miljön samtidigt som de försöker uppskatta den. Ekoturism också normalt innehåller en pedagogisk aspekt, med besökare lära sig mer om vilka miljöer de besöker, och det är en tung betoning på bevarande. I vissa fall kan personer delta även i en tjänst program på en ecotourist resa, göra något för att aktivt gynna miljön och samtidigt njuta av det.

Kritiker av ekoturism tycker att turismen på känsliga områden inte bör uppmuntras på alla, även när företag uppfyller deras krav på miljöansvar. Vissa kritiker också bekymrad över fördrivning av ursprungsfolk, och ekoturism har reagerat på denna oro genom att lägga större vikt på inhemska kulturer och traditionella levnadssätt. För kritikerna verkar ekoturism som ett sätt att njuta av en turistresa utan att erkänna de miljömässiga konsekvenserna av turism, och detta är en viktig stridsfråga mellan vissa miljöaktivister och ekoturism branschen. p

initiativtagare till ekoturism påpeka att utan ekoturism, kan vissa delar av världen inte att sparas. Ekoturism skapar en värdefull marknad för orörd natur och den naturliga miljön, uppmuntra regeringar och samfund att prioritera bevarandet av livsmiljöer.

Ekoturism är speciellt populär i Afrika, Sydamerika och Asien, där sträckor av i stort sett orörd mark finns fortfarande bevarade i vissa regioner. Turister kan resa till olika platser av djur, båt, eller fot, och även på plats, de är oftast uppmuntras till läger eller använda enkla hjälpmedel som turisten företaget. Företag som tillgodose ecotourists typiskt minimera lyx, under förutsättning att lyx ofta har en negativ miljöpåverkan. Väl på plats får turisterna delta i guidade turer, besöka intressanta platser i området, eller interagera med infödda människor att lära sig mer om deras kultur.

Många ekoturism företag erbjuder ett sortiment av paket till folk som är intresserade av att gå på en ekoturism äventyr, och dessa företag brukar ha med uppgifter om vilka åtgärder de vidtar för att gynna miljön. För konsumenter som oroar sig grön och vilseledande uppgifter, kan det hjälpa att få en rekommendation från en certifierande organisation som uppmanar sina medlemmar att underkasta sig inspektion och följer vissa principer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.