Vad är avlyssning?

avlyssning hänvisar till att lyssna på om elektronisk kommunikation på telefoner, datorer och andra enheter. Många regeringar använda avlyssning som ett instrument för brottsbekämpning, och det används även i områden som företagens spionage att få tillgång till insiderinformation. Beroende på var i världen man är, får avlyssning strikt begränsas med lagar som är avsedda att skydda rätten till privatliv, eller det kan vara en allmänt accepterad praxis med litet eller inget skydd för medborgarna. Flera opinionsbildning organisationer har inrättats för att hjälpa civila förstå avlyssning lagar i deras områden, och att bekämpa olaglig avlyssning. En av de tidigaste wiretappers var Abraham Lincoln, som lyssnade på telegrafen samtal under inbördeskriget. Sedan dess har avlyssning blivit mycket mer komplex, och de berörda medborgarna har ibland ifrågasatt lagligheten i denna metod, särskilt i länder som släpper ut ett högt värde på rätten till privatliv. Eftersom avlyssning är hemlig, människor är inte medvetna om att deras linjer utnyttjas av statliga myndigheter till avlyssning transaktionen ingås, och samtidigt organ måste få optioner för att godkänna wiretaps, teckningsoptioner ibland ges ut på mycket bräcklig grund. Det finns flera sätt att genomföra en avlyssning operation, alltifrån döljer elektronisk utrustning i en telefon för att exploatera en telekommunikationslinjen någonstans längs sin resa från enheten till en dirigering eller utbyte center. I många länder, regeringar har avtal med telekommunikationsföretag som säkerställer enkel tillgång till kommunikationsvägar för avlyssning.

Även om många människor förknippar avlyssning specifikt med fasta telefoner, kan staten också peka på mobiltelefoner och datorkommunikation . Det är mycket svårt att skydda sig från avlyssning, eftersom det kan vara svårt att identifiera och spåra kranar, och även om det finns metoder för att göra avlyssning svårare, det finns inget sätt att hindra en knackning på en kommunikationsenhet. Detta är speciellt irriterande för människor som vill förhindra olaglig wiretaps, såsom avlyssning som utförs av konkurrerande företag.

Rådande lagar om avlyssning variera. Allmänhet, människor som misstänker en avlyssna på deras linje kan rapportera det till sina telekomföretag, som kan utreda påståendet. Om en olaglig avlyssna hittas, kommer företaget att ta bort brukar det, men laglig wiretaps uppnås med användning av en arresteringsorder inte kommer att hävas. Människor som bryr sig om integritet kommunikation bör hålla känsliga samtal i person, om möjligt, eller överväga att anta att användningen av en kod för att förmedla information.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.