Vad är Yeti?

Liksom Nordamerikas Bigfoot, en av Yeti, eller "Abominable Snowman", är tvåbent Hominid som är ryktet att existera och är föremål för vidare studier i Cryptozoology. Yeti sägs bebo den bergiga Himalaya till Nepal och Tibet, där det har länge varit en del av lokal legend för områdets infödingarna. I slutet 19th century, gjorde historier från Yeti första vägen till västvärlden. 1921 myntades begreppet "Abominable Snowman" efter Royal Geographical Society's Everest Reconnaissance Expedition återvände till England med berättelser om "The Wild Man of the Snows", som sa till dem av Sherpa guider. De tidiga 20th century såg en ökning av Yeti iakttagelser från västerlänningar som hade börjat göra expeditioner till Himalaya. Av 1950-talet, nådde intresset för gäckande varelse, främst på grund av 1954 "Snowman Expedition" organiserad av British papper, Daily Mail, som gav fotografier av Yeti puts målad av infödingar och fotografier av fotavtryck från en oidentifierbar djur. Tidningens artikel som samma år på en påstådd Yeti hår prov också väckt intresse. Håret prover sändes till professor Frederic Wood Jones för analys och bedöms vara från en oidentifierbar djur. Ett annat exemplar analys, denna gång utförs på en påstådd urval av Yeti avföring 1959, visade att spillning innehöll en okänd parasit, ett tecken på en okänd värddjur.

År 1959 gjorde Yeti Hollywood rubrikerna när skådespelaren James Stewart uppges ha smugglat resterna av vad som sades vara handen av en Yeti ursprungligen förvaras på ett buddhistiskt kloster i Nepal. Resterna, som blev känd som "Pangboche Hand", analyseras var senare och konstaterade att vara av neandertalare ursprung. 1960, till en av de första upptäcktsresande skala Mount Everest, Sir Edmund Hillary, påbörjade en expedition till Himalaya för det uttryckliga syftet att samla bevis för Yeti existens. Hillary återvände med en påstådd Yeti hårbotten, som hölls också på ett buddhistiskt kloster liksom Pangboche Hand. Efter analys fastställdes hårbotten vara från en get-like antilop naturligt i Himalaya, och senare skänktes till Oxford University Museum of Natural History.

p

Yeti observationer har tillskrivits fall fel på personen med kända djur som lever i Himalaya, till exempel tibetanska blå björn, Langur apa, Himalayas Red Bear, och hotade Himalayas Brown Bear, som kan gå upprätt. Andra spekulerar i att det Yeti kan vara en efterlevande Gigantopithecus, eller ens en människa eremit.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.