Vad är Wat Phou?

Wat Phou är en kambodjanska templet i Laos. Det är en Unescos världsarv, och har varit sedan 2001. Platsen är ett vackert exempel på kambodjanska arkitektur, med anor från 11-talet. Det är fortfarande en arbetande buddhist webbplats och är en av de största attraktionerna i Laos.

Wat Phou finns inte långt från Mekongfloden, vid foten av berget Phu Kao, och historiskt var kopplat till det staden Shrestapura. Staden steg till framträdande efter den 5: e århundradet som huvudstad i ett mäktigt rike. Phu Kao, som ibland har varit känt Lingaparvata, ansågs vara ett heligt berg. Berget har en naturlig punkt på dess topp, som sågs som en naturlig Linga symboliserar berget som hem för guden Shiva. Ett tempel byggdes vid foten av berget runt tiden Shrestapura ros till makten i den 5: e århundradet. Århundraden senare, eftersom Khmerriket uppsteg till makten i regionen, ersattes Shrestapura av en Kambodjanska stad. Samtidigt, någon gång i Baphuon period på 11-talet, ombildades templet självt. Härskaren av Khmerriket vid den tiden var en anhängare av Theravada buddism, och han ersatte många av de hinduiska templen i hela riket med buddhistiska tempel. Det var vid denna tid som Wat Phou i sin moderna skepnad byggdes. Templet har mycket gemensamt med andra Kambodjanska platser i hela södra Laos, mycket av Kambodja och norra Thailand. Templet är orienterad mot öster, där solen går upp. Det finns två stora palats, nord och syd, vid den östra änden av substansen. Det finns ett litet tempel strax väster om det, och en stor gångbro som tar sig fram till två terrasser, närmar sig de inre helgedom och biblioteket vid foten av berget. Det finns dessutom ett antal stora barays-Manmade pooler-som ledde fram till det komplex av Wat Phou. Alla utom en av dessa barays är nu tom, men mitten baray är fortfarande fyllda med vatten, och erbjuder en ordentlig titt på vad en medelstor baray av eran såg ut.

Väggarna i byggnader - särskilt helgedomen-är prydda med vackra avväxlingsbalkar och sniderier, som skildrar både hinduiska och buddhistiska scener. Stilen på Wat Phou är mycket lika dem som finns i andra berömda Kambodjanska platser, såsom templen i Angkor komplex, även på Angkor Wat.

Wat Phou är en underbar plats för besökare som söker sig till Laos och är intresserade av Khmer stil. Till skillnad från Angkor Wat är Phou inte ha många besökare, och det är inte ovanligt att vara ensam på platsen, verkligen insupa historien om platsen. Det finns ett antal arkeologiska platser inte långt från Wat Phou också, så en hel dag eller två kan enkelt användas i området.

Som de flesta platser i Laos få till Wat Phou tar del arbete. En buss går från Pakse till staden Champassak, som är den närmaste staden på verklig storlek. Båtar också löpa från Pakse längs Mekong, för dem som vill ha en något långsammare, men mer natursköna, resa. Från Champassak det är lätt att hyra en tur till Wat Phou, och många guider finns tillgängliga, de flesta talar åtminstone engelska, och en del talar franska och tyska också.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.