Vad är Thai Pongal?

Thai Pongal är en skördefest som är observerad av tamiler, ett folk som spåra sitt ursprung till Indien, men vars befolkning är nu utspridd över hela världen. Framför allt finns stora populationer av tamiler i södra Indien, Sri Lanka, Malaysia, Sydafrika, Singapore, och på senare tid många invandrare som nu bor i Storbritannien, Nya Zeeland, Australien och Nordamerika. Detta är en stor del av befolkningen, med över 70 miljoner människor i Tamil ursprung i världen idag. Thai Pongal kan vara omväxlande kallas Festivalen för tamilerna.

Firandet har mycket gemensamt med Thanksgiving, men det typiska datum för firandet är 12-15 januari, vilket stämmer med början av månaden av thailändska. Också, till skillnad från nordamerikanska Thanksgiving, kan firandet av thailändska Pongal flera dagar. Om de viktigaste dag, familjer vaken och klär sig i nya kläder, brukar ha förstört gamla kläder, dagen innan. Det är en tid för familjer att vara tillsammans, att besöka med varandra på kvällen timmar och att koppla av, shoppa, eller ens delta i kulturella evenemang. huvudmål är faktiskt en frukost måltid, liknar risgrynsgröt och kallas pongal. Det är en kombination av ris som kokats i mjölk, och jaggery. Tillagningen av måltiden kan utföras av den äldsta personen i huset, och ibland sker utomhus. Pongal härstammar från ordet pongu, vilket betyder "att laga mat, men den dagen är inte bara om att han tillagning av denna speciella måltid. I olika delar av världen, men främst Indien, är speciell vördnad ägnas boskap på denna dag, och de kan vara målade och dekorerade för semester. Tamiler använder också dagen att betala vördnad till olika gudar och gudinnor av skörden. De särskilda gud som kan tackade för en riklig skörd är ibland en sol Gud, eftersom en del av semestern referenser och motsvarar vintersolståndet och uppkomsten av våren, vilket vore mer korrekt att äga rum en månad tidigare.

Månaden för Thai är alltid förknippade med återfödelse, och några säger att det är en månad där allt kan hända. Det ser fram emot en framtid och på thailändska Pongal, folk ser fram emot ett lyckligt år, och är tacksamma för all lycka och rikedom de har upplevt under skördetiden. Bröllop och olika festligheter äger ofta rum under thailändska, eftersom den månad som har en sådan högtidlig ton. Framför allt är Thai Pongal också en tid att förlåta argument och förnya vänskap, att fira fred, och att njuta av familjen. Liksom med julen är det många som skickar gratulationskort till andra att önska dem lycka under semestern.

kan Firandet av thailändska Pongal delas upp på flera dagar. Den första är en tid då gamla saker, som gamla kläder kasseras. Den andra dagen familjer har nya kläder och laga speciella risrätt. På tredje dagen av thailändska Pongal, ibland kallas Maattup Pongal, boskap vördnad, speciellt eftersom det är genom deras arbete som många människor producerar skördar. En fjärde dag kan kallas Kaanum Pongal, och är en dag för välsignelse av ogifta kvinnor (flickorna) av äldre.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.