Vad är Stråtak?

Stråtak är en typ av byggmaterial som är framställd av stjälkar. Mest bekant är Stråtak används som taktäckning i många delar av världen, även i tropikerna, Stråtak kan också användas för att göra väggar. Många exempel på halmtak bostäder finns i tropikerna och i utvecklingsländer, där Thatch är ett billigt och lättillgängligt byggnadsmaterial. Vissa delar av Europa också har halmtak strukturer historiskt värde.

Anläggningen stjälkar används i Stråtak varierar beroende på region. Vetehalm är ett vanligt val för Stråtak, som är vass, halvgräs, och en del ljung. I tropikerna, kan Stråtak göras från palm eller stjälkar banan. I samtliga fall är Stråtak packas in i trånga knippen som lager för att skapa en tjock beläggning som kommer att stöta bort regn. Stråtak också råkar vara en bra isolator, tack vare att luftfickor instängda inne i buntarna, och som en följd halmtak hem stannar svala på sommaren och varm på vintern.

detta byggmaterial kan vara ett av de äldsta byggmaterial som människan känner till. Eftersom Stråtak sönderfaller lättare än sten och tegel, är det svårt att avgöra när människor först användes Stråtak, men de flesta historiker antar att det var en ganska tidig utveckling, och att många kulturer skapade Stråtak självständigt. Många associerar halmtak med medeltida Europa, där Stråtak var särskilt vanligt, men Stråtak användes också av infödda amerikaner, många afrikanska stammar, och ett antal asiatiska grupper. När väl ihop kan Stråtak vara extremt slitstarka. Många halmtak pågå i 40 år eller mer, kräver minimalt underhåll under denna period. Den Thatch ska ersättas när det börjar tunna kraftigt. Erfarna Thatchers finns i många regioner i världen, och många är en del av familjeföretag som sträcker sig generationer tillbaka. I tredje världen, där Stråtak är riklig, många samhällen har en Thatcher att hantera löpande behov, medan i de utvecklade länderna, kan Thatchers vara mindre rika, och deras tjänster kan vara ganska dyrt.

I utvecklade länder är Thatch ses främst som en historisk artefakt. Gamla strukturer som halmtak gång får fortsätta att halmtak för att bevara sitt historiska värde, även om sådana strukturer kan vara svårt att försäkra på grund av oro för pyrande bränder som kan lurar i Thatch. Nya bostäder är sällan halmtak, även om vissa husägare göra begäran Stråtak eftersom de tycker det ser rustika.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.